Afghanistan och heroinet

Posted on May 13, 2008
Filed Under Afghanistan, Heroin, USA, ockupation, opium | 5 Comments

Som jag tidigare har Svensson hittat den utmärkta boken The Politics of Heroin som utan tvekan är en av de bättre böckerna jag läst.

Sedan USA invaderade Afghanistan har landet gått från en totalt förbjuden knarkodling till att stå för över 90% av världsmarknadens produktion av heroin. Robert Charles på amerikanska International Narcotics and Law Enforcement, som överser antiknarkoperationerna i landet, säger till CBS 60 Minutesom den odlade ytan i Afghanistan:


“Det är inte bara den största heroinproduktionen i världen, 206 000 hektar är också den största mängden heroin eller vilken drog som helst som någonsin har producerats i något land för vilket som helst givet år.”

Heroinlabb i Afghanistan

Enligt CBS 60 Minutes står knarkhandeln för 50% av landets BNP och finanseriar till stora del uppbyggnaden av statsstaten Kabul som nu har en bygg-boom. Charles själv menar att knarkmaffian är långt starkare än den amerikanska proxy-regeringen och består av de krigsherrar som USA allierade sig med i kampen mot talibanerna. Hos Guvernör Akhunzada hittade man 9.5 ton opium. När den amerikansk tillsatte presidenten Karzai konfronterades med detta sa han:


“Det är nästan halva ekonomin. Varför skulel det förvåna mig om opium funnits i en guvernörs kontor? Oavsett om detta varit konfiskerat eller tillhörde någon. I vilket fall så förvånar det mig inte.”

Akhunzada gick fri.

Jag har därför väntat på rapporterna om de första skandalerna gällande heroinsmuggling och narkotikaanvändning från den amerikanska armén. För den som läst på om Vietnamkriget är det ingen hemlighet att narkotika användningen var vitt utspredd. Försök att förbjuda narkotika skedde, vilket i gengäld gav upphov till så kallad “fragging”, där amerikanska meniga kastade splittergranater (frag-grenades) på de officerare som de ansåg försvårade deras liv. I vissa förband gick det så långt att vapnen hölls inlåste och gömda från de meniga fram tills det de verkligen skulle ut i strid. Enligt vissa ska 20-25% av alla officerare som dött ha dödats av sina egna underlydande (en intressant genomgång om detta finns här).

Det har dock varit extremt tyst om detta. Eller i alla fall från de stora nyhetsbyråerna. Från de mindre låter det dock anorlunda.

Salon skriver om hur bazaarerna i Afghanistan är fulla av skottsäkra västar, hjälmar och knivar, alla från den amerikanska armén. Dessa har bytts in för whisky, för viagra – och för heroin. Liksom i Vietnam har lokalbefolkningen snabbt upptäckt en lönsam verksamhet. Heroinet är eftertraktat bland de krigströtta soldaterna. Veterains Affairs är numera den främsta inrättningen för behandling av drogmissbruk med över 350 000 patienter enbart under 1999, 30 000 av dem för opiummissbruk och detta långt innan krigen i Irak och Afghanistan.

Ryssland hade samma problem under den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. Än idag kommer 90% av allt ryskt heroin från Afghanistan och landet räknas med att ha sex miljoner droganvändare, 4% av befolkningen, en tjugodubbling sedan Sovjets fall.

Vladimir Ilyich, på Moscow Institute for Globalization Studies, berättar (ryskt orginal) om den amerikanska inblandningen:


“De kontrollerar flygfältet vid Bagram från vilken transportplan flyger till en amerikansk militärbas i Tyskland. Under de senaste två åren har denna bas blivit den största transporthubben för att flytta afghanskt heroin till andra amerikanska baser och installationer i Europa. Mycket går till Kosovo i det forna Jugoslavien. Från där tar den kosovo-albanska maffian och flyttar heroinet till Tyskland och andra EU-länder.”

Att Kosovo är Europas nav för heroinsmuggling är inget nytt. Det är heller knappast en slump att Afghanistan var det första landet i världen som erkände Kosovo som en självständig stat. Och inte är det konstigt att amerikaner är inblandade i knarksmugglingen. Som militärer, som ofta byter hembas, har de kontakter i olika länder och flyger ofta på besök hem. Kontakter finns också bland tidigare soldater som bytt karriär och stannat kvar i hemlandet. Samma mönster kunde ses under Vietnam-kriget.

Först efter kriget i Afghanistans slut lär vi få den riktiga sanningen. Och då kommer en ny generation av heroinmissbrukare ha skapats i det amerikanska samhället.

Andra bloggar: Forum för Frihet om att flyga drake i Afghanistan, Rawia Morra om optimismen gällande Libanon och Jinge om den israeliska pressfriheten och Loke om polisiära lagbrott

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , , , ,

Comments

5 Responses to “Afghanistan och heroinet”

 1. Kerstin on May 13th, 2008 23:25:22
 2. Pastey on May 14th, 2008 18:38:21

  Kvalitetsbloggande som vanligt här! Tackar.:)

 3. Cosa Nostra och heroinet, del 1 | Svensson on May 16th, 2008 18:34:14

  [...] Harper & Row, 1972. På svenska; Heroin, pengar och politik, Prisma, 1976 Intressant? Bloggat: Motbilder, Utsikt från ett tak, Läs även andra bloggares åsikter om Heroin, Santo Trafficante, Tommaso [...]

 4. Bevisen för att FARC tjänar pengar på knark är svaga | Svensson on May 22nd, 2008 07:48:41

  [...] När det gäller smugglingen av kokain från Colombia till andra länder så vet man att flygplan och flygbolag som CIA använder används i denna smuggling. Detta därför att enstaka sådana plan faktiskt störtat, lastade med kokain. Andra sådana plan har påträffats med kokainlast på annat sätt. Att CIA-anställd och CIA-anlitade människor sysslar med droghantering är nu inget nytt. I Sydostasien var det legio och man var också inblandade i det som kallades French Connection och ganska säkert också i sådan handel i dagens Afghanistan. [...]

 5. Anders Blixt försvarar Afghanistans våldtäktsmän : Motbilder on May 27th, 2009 15:52:37

  [...] Från att att inte haft någon knarkhandel alls gick Afghanistan över till att stå för över 90% av världens heroinproduktion. Allt med stöd av den president som Blix [...]

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller: