Fejkande om fejkandet av Al-Durra

Posted on June 1, 2008
Filed Under Israel, Jerusalem, Krigsförbrytelser, Palestinier, antisemitism, citatfusk, dilsa demirbag-sten, fejk, folkmord, förintelsen, hets, intifada, journalism, mana, ockupation, palestina | 10 Comments

Journalistens tillförordnade chefredaktör, Kristian Alm, tycks ha en särskild förkärlek för att misstolka texter som handlar om Israel. Först avslöjar Loke att Kristian Alm ljugit om tidskriften Mana. I Journalisten skrev han om en utfrågning av dess nya chefredaktör Rebecca Selberg:

“Selberg medgav att kvaliteten varit ojämn, och att man släppt igenom texter på Manas sajt med antisemitiska formuleringar.”

Detta var en total lögn och formuleringen ändrades snart till:

“Selberg medgav att kvaliteten varit ojämn, och att man släppt igenom en text på Manas sajt med antisemitiska formuleringar.”

Vad Alm givetvis inte skriver är två saker. Att texten plockades bort av den tidigare chefredaktören långt innan drevet mot Mana kommit igång. Dessutom ljuger han uttryckligen om att Selberg skulle medgivit att antisemitisk släppts igenom. När LOKE ringde upp Selberg ansåg hon sig ha blivit uttryckligt felciterad av tidningen. På Manas hemsida skriver hon:

“Så, har Mana publicerat en antisemitisk text? Nej, jag tycker inte det. Vi har, under en kort period, låtit en palestinsk skribent ge sitt perspektiv på Israels ockupationspolitik. Vi tyckte inte hans analys var rimlig och vi tog bort texten. Men när han skriver om ”israelisk snikenhet” gör han inte det mot bakgrund av ett historiskt arv som handlar om allt från Shakespeare till nazism och kristen vardagsrasism. Han gör det mot en bakgrund som handlar om att den israeliska staten stulit land från hans släktingar, hans grannar, hans vänner. Att den israeliska staten skickat bulldozers till barnfamiljers hus. Att flyktingläger blivit bombade. Att barn förvägras rätten att leka som vanliga barn. Mana har inte publicerat en antisemitisk text, vi har publicerat en text med formuleringar vi inte kan stå för. “

Nu är Kristian Alm i farten igen gällande Israel. För några dagar sedan skriver han under rubriken “Mediekritiker fick rätt om ‘dödsskjutning’”:

“Den franske mediekritikern Philippe Karsenty har fått rätt i fransk domstol när han hävdat att TV-kanalen France 2 ljuger om vad som hände när en palestinsk pojke år 2000 påstods ha blivit dödad av israeliska säkerhetsstyrkor.”

Problemet är att det inte är sant. Igen. Vad den franska domstolen granskade var inte huruvida TV-kanalen France 2 skulle ha ljugit om händelserna år 2000. Domstolen granskade om Israel-lobbyisten Philippe Karsenty skulle fällas för förtal när han påstod att TV-kanalen ljög. Exempelvis så innebär knappast frikännandet av Ahmed Ramis (ökänd från Radio Islam) alla böcker att innehållet är sant. Bara att han inte kunde fällas. Den högsta domstolen, som frikände Karensty, dömer endast på teknikaliteter, inte på innehåll. Alla tidigare instanser, som också bedömt innehållet, valde att fälla Karensty.

Frankrike har en lag som säger att den nazisitiska förintelsen inte får ifrågasättas. Den lagen utsträcker sig inte till andra dödsoffer, som t.ex Mohammed Al-Durra som TV-inslaget handlade om. Därför är det lagligt att komma med de mest obestyrkta påståenden. Som t.ex Philippe Karsentys.

Karensty har tidigare kritiserats av den israeliska ambassadören i Paris för hans förtal. Inte undra på det, Karensty påstår ju t.o.m att pojken aldrig dödades utan att hela filmningen var ett skådespeleri. Vilket ställer den israeliska arméns rapport i en underlig dager eftersom den på intet sätt ifrågsätter Al-Durras död utan enbart påstår att pojken skulle ha dödats av palestinsk eld. Karensty säger själv att den israeliska armén arbetat direkt mot honom i det här fallet.

Som Francis Szpiner, France 2:s advokat, uttryckte det:

“Man kan inte förvandla domslutet till vad det inte är – därför att domstolen slår fast att Karsenty inte gav några bevis för sina påståenden.”

Kristian Alm ljuger alltså både i text och rubrik om vad domstolen kommit fram till, nämligen att den på intet sätt bortseer från att journalisterna på France 2 kan ha agerat rent profesionellt. Tyvärr verkar Kristian Alm släpat med sig andra tidningar i lögnen.

Innebär det att påståendet att Kristian Alm är en fanatisk israeldyrkare blir sant? För efter de här två medvetna feltolkningarna finns det i alla fall grund nog för att kunna påstå det.

Filmsekvenser från händelsen finns här.

Tidningar: Sydsvenskan,

Andra bloggar: Rawia Morra om säkerhetsrådet, Det Progressiva USA om outbildade palestinier och Anna Wester om Israels nya militära bidrag till melodifestivalen

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments

10 Responses to “Fejkande om fejkandet av Al-Durra”

 1. Förrädare, spion, hjälte « Rawia Morras Blog on June 1st, 2008 11:35:46

  [...] SvD om Nasim Nisr  Hampus har skrivit ett utmärkt inlägg om uppståndelsen kring Muhammad al-Durra [...]

 2. Rawia Morra on June 1st, 2008 11:40:48

  Man måste vara väldigt underligt funtad om man påstår att en hel familj är fiktion. I ett arabiskt instängt samhälle med mycket starka sociala band finns det väldigt lite utrymme för fiktion.

  Verkligheten är dessutom så fasansfull, att all fiktion blir onödig. Rekommenderar ett inslag av Lena Petterson på Agenda, SVT ikväll, från Jaffagatan i Gaza, där det inte bor en enda familj som inte förlorat en familjemedelm.

 3. antti on June 1st, 2008 13:57:46

  “Frankrike har en lag som säger att den nazisitiska förintelsen inte får ifrågasättas. Den lagen utsträcker sig inte till andra dödsoffer..”

  Lagen som även gäller i Tyskland och Österrike bla. innebär att västmakternas definition av vad som skedde och i vilken omfattning i nazisternas läger inte får ifrågasättas diskuteras eller utsättas för proffessionell oberoende granskning och att den som gör det ställs inför en inkvisitionsdomstol och blir fredlös.

  Den innebär också mycket riktigt att denna definition av judiskt lidande ställs över icke-judiskt dito som tex. 30 miljoner förintade ryssar i samma krig, ett faktum som inte behöver inkvisitionslagar och forskningsförbud då alla arkiv står öppna för historisk granskning och ständig efterforskning.

  Varför omgärdas denna fråga av hemlighetsstämplar murar och taggtråd? Frågar man sig det är man ommedelbart “antisemit” och “förintelseförnekare”. En så pass allvarlig historisk händelse borde tåla demokratisk granskning speciellt med tanke på att den låg till grund för den etniska rensningen av Palestinier och deras 60-åriga lidande som fortgår än idag…

 4. Jinges web och fotoblogg - oberoende v?nster, politik, mellan?stern, sverige, mediekritik, foto, regeringen, tidningar, b?cker » Palestinasjal b?rs av terrorister enligt USA on June 1st, 2008 22:27:46

  [...] AB DN SvD1 Dagbladet Politiken Rawia om Robert Fisk Motbilder om tidningen Journalisten [...]

 5. Ni är araber och vi kan inte hysa barmhärtighet mer er « Rawia Morras Blog on June 1st, 2008 22:50:48

  [...] DN  Dagbladet  Politiken   AB SvD SvD1  Jinge om Palestinasjalar och terrorister Hampus om Journalisten [...]

 6. LEVE STATEN OCH LANDET ISRAEL! on June 2nd, 2008 08:17:26

  du har ju fortfarande inte med ditt ambitiösa misstänkliggörande motbevisat dom videobilder som klart och tydligt visar hur “pallywood” mördar en av sina egna i propagandasyfte..

 7. Hampus Eckerman on June 2nd, 2008 08:38:59

  Och vad är du för ett märkligt troll? Jag förstår inte ens vad du skriver om? Fler inlägg med falsk e-mail och utan innehåll kommer självklart raderas.

  Märkliga kommentarer om “Jewywood” eller “Pallywood” betackar jag mig för.

 8. skurt on June 2nd, 2008 11:54:17

  muhammad al-dura är 1(!) palestinskt barn som misstänks blivit dödat av israeliska säkerhetsstyrkor.det totala antalet fram till dags dato efter al-aqsaintifadans utbrott är 935 enligt btselem.så vad gäller beskrivningen av idf:s verksamhet torde inte en revidering i just detta fall betyda särskilt mycket för att beskriva idf:s eget beteende i ett större perspektiv.

  för det är förfärligt många barn “pallywood” ska ha iscensatt att dö.så det är antagligen på enskilda oklarheter man ska sikta in sig på när man pläderar för en hopplös sak.för i intifadans inledande dagar och veckor då al-dura dödades var dom allra flesta palestinska offer för israeliska säkerhetsstyrkor icke-stridande enligt människorättsorganisationers uppgifter.enbart ca en tiondel av de dödade palestinierna har i btselems logg vid denna tid konstaterats delta i fientligheter.de första 5 veckorna var nästan 30 procent av de palestinska dödsoffren minderåriga icke-stridande.kombinationen av stor andel icke-stridande och hög andel minderåriga som offer är i sig ett oroande tecken på att säkerhetsstyrkorna gått mycket brutalt fram.

  btselem uppger också i rapporten “illusions of restraint” som avhandlar de första två månaderna att det var vid konfrontationer som i n t e innehöll palestinsk ammunitionsanvändning vilka de flesta palestinier dödades.när palestinier använde eldvapen var det vid de protester som btselem bevittnade i studien alltid e f t e r att idf-soldater gjort detsamma.btselem skriver också att israelisk eldgivning i dessa övervakade fall med ett undantag tystnade efter att palestinsk moteld kommit till stånd.
  http://www.btselem.org/Download/200012_Illusions_of_Restraint_Eng.doc

  btselem konstaterar för övrigt i sin logg det första dödsfallet för intrapalestinskt våld först 6 veckor in i intifadan.

 9. Sara on July 4th, 2008 22:14:17

  “Frankrike har en lag som säger att den nazisitiska förintelsen inte får ifrågasättas. Den lagen utsträcker sig inte till andra dödsoffer”

  Jo, även folkmordet på Armenier får ej förnekas. Något som till och med görs av turkiska staten än idag.

 10. Monica Wiegert on July 13th, 2009 23:18:53

  Kristian Alm är ondskan personifierad. Har aldrig mött en så genomgemen människa.

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller: