Var Ryssland redo använda kärnvapen i Georgien?

Posted on August 13, 2008
Filed Under Israel, Kalla Kriget, USA, Uncategorized, georgien, krig, kärnvapen, ryssland, vapenexport | 39 Comments

USA fortsatte att skicka vapen till Georgien, mitt under pågående krig, vilket gör det tydligt att det Kalla Kriget aldrig dog ut. Ryssland har svarat på detta genom att placera ut två SS-21 missilavfyrare i Sydossetien. Dessa saknar i praktiken militärfunktion om de inte är laddade med kärnvapen. Ryssland har tidigare sagt att varje attack med konventionella vapen från USA:s sida ska bemötas med taktiska kärnvapen så det här var uppenbart en varning för USA att hålla sig undan.

Här i Europa har dock Tyskland lagt skulden för konflikten på Georgien och Belgien och Italien har varnat för skapandet av en “anti-rysk front”. Även Cypern och Finland har lagt tonvikt på EU:s objektivitet och opartiskhet.

Interssant nog så tycks ungmoderaterna i MUF inte vilja ställa upp på Kalla Kriget-tänket. På deras hemsida kan man läsa:

“Ryssland har historiskt inte haft många rätt i sin utrikespolitik och har många gånger agerat felaktigt mot Georgien, dock så måste varje handling och konflikt analyseras separat. Denna gång handlar det inte om Ryssland eller Georgien utan om ett litet land vars frihet har inskränkts av Georgiska trupper. Det agerande som bör fördömas är Georgiens invasion och världen bör stödja Sydossetiens självständighet.”

 

En fet örfil åt Bildt.

En som verkligen tror på Kalla Kriget-analogin är Georgiens president Mikheil Saakashvili. I ett tal förklarar han att konflikten handlar om “den framtida friheten i Europa”. Om Georgien inte får återta Sydossetien kommer hela väst falla i det forna Sovjetunionens händer säger han. Med en sådan märklig logik är det inte underligt att han var dum nog att tro att han skulle kunna vinna i ett krig mot Ryssland och dessutom få hela omvärldens stöd i det.

Igår berättade jag om hur Israel sålt vapen till Georgien, något som Ryssland ser som orsaken till att flera av deras plan kunde skjutas ned. Redan i Maj sköt Ryssland ned obemannade spaningsflyg av israelisk tillverkning. Idag kan jag också läsa att Israel har över en miljard dollar investerat i Georgien, bl.a i oljeledningar som ska dras direkt till Israel. Vapenexporterna till Georgien har hittills legat på 200 miljoner dollar. Israel har också sett en öppning i detta för att ta emot judar som väljer att emmigrera från Georgien. Israels mål här är att stävja vad de kallar för “det demografiska hotet” från palestinierna. En tredjedel av de georgiska judarna har redan utvandrat.

Konflikten i Georgien tycks annars vara mer eller mindre över nu, även om båda parter anklagas för att ha brutit vapenvilan. Det Kalla Kriget kommer dock att fortgå, så som det aldrig slutade.

 

Tidningar: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Aftonbladet, Aftonbladet2, Aftonbladet3, Aftonbladet4, Aftonbladet5, Aftonbladet6, Sydsvenskan, HD, Dagen, Ny Teknik, Sydsvenskan2, Sydsvenskan3, HD2, HD3

Andra bloggar om Georgien: Jinge, Svensson, Det Progressiva USA, Jakob Heidbrink, Peter Karlberg, Forum för Frihet

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , , , , , , , , ,

Comments

39 Responses to “Var Ryssland redo använda kärnvapen i Georgien?”

 1. eva on August 13th, 2008 13:37:00

  En utmärkt artikel av Per Gudmundson.

 2. Hampus Eckerman on August 13th, 2008 13:41:16

  Ja, visst skrattar man åt honom? Roligare skribenter har inte SvD, att så lyckas kombinera total okunnighet med ett så kraftigt ego.

  SvD ska ha en eloge för att de tagit in honom.

 3. juancho on August 13th, 2008 14:02:17

  Mycket bra artikel som sätter konflikten i sitt sammanhang.

 4. Markus Jansson on August 13th, 2008 15:07:34

  Mycket bra artikel, men de värkar som största delen av väst världens media lägger all skuld på Ryssland, men de folk glömmer är vem som kränkte vems gränser i första hand, va trodde Georgierna att ryssland med sina fredsbevarare bara skulle plocka ihop å sticka hem för att EU & USA skulle säga fyyfyy? icke troligt, dumt taktisk och diplomatiskt. Å lika så som man ser på CNN om man frågar en Amerikan va dom gör i Irak, svarar han utan att tveka: peacekeeping men frågar man han va Ryssland gör i Georgien så e de allt annat än peacekeeping man får till svar. Västs objektiva media förvrider verklighets uppfattningen i allt för många fall, sorgligt men sant.

 5. Kevin Seymer on August 13th, 2008 15:34:01

  Hej Hampus jag kommer länka till din blogg från min om det ok?
  Mvh
  Kevin Seymer

 6. Bjorn on August 13th, 2008 16:16:30

  Tycker informationen ifrån Clearinghouse är lurig.
  Den verkar inte trovärdig. Varför tror du på den Claes.
  Israel har exporterat vapen till Georgien men vilket land exporterar inte vapen.
  Kina säljer vapen till sudan som de mördar etniska afrikaner med.
  Nu verkar Ryssarna fortsätta konflikten trots vapenstilleståndet. Titta på Dn, Svd eller Times brittiska och NY Times. George Bush har kallat till krismöte med NATO och Eu verkar ska sända fredsstyrkor.
  Det finns också information att separatister ifrån sydossetien mördar georgiska civila enligt HWR.
  Tycker detta krig verkar bli mer olustigare igår trodde jag det var slut, men vem vet?

 7. kalleballe on August 13th, 2008 16:22:02

  :roger: :skull:

 8. Kapten on August 13th, 2008 16:30:14

  De båda SS-21 misslafyrarna hade inga kärvapen stridsspetsar, de var armerade med konventionella HE stridsspetsar och det finns även uppgifter att det använts HE-kluster spetsar, men det är obekräftat.

 9. G-Town on August 13th, 2008 17:26:46

  Ja, som Gorbatjov sa nyligen.. Georgien hade inte invaderat Sydossetien utan upplevt stöd av en mycket starkare makt.

  Och när USA och Israel har sålt Georgien vapnen och har ekonomiska intressen i regionen, är det ju självklart dom som välsignat Georgiens invasion..
  (Georgiens president är bara dum nog att tro att dom skulle ge honom mer militärt stöd än vapen.)
  Och det var ju han som lovade, när han kom till makten, att “återta kontrollen över utbrytarregionerna” och körde med paroller som “Georgien till Georgierna”.. Så invasionen har ju varit planerad länge. Och är praktiskt taget ett amerikanskt proxy-war.

  Det är bara korkade och löjligt USA-vänliga och extremhögervridna typer utan sinne för rättvisa (se Carl Bildt för typexempel) som kan skylla den här konflikten på Ryssland.. :jaded:

 10. Hampus Eckerman on August 13th, 2008 18:33:02

  Kevin: Länka på.

  Bjorn: Endast några få otrevlia länder i världen exporterar vapen, t.ex USA, Ryssland, Israel och Sverige. Vilken information är det du menar inte är trovärdig?

  Kapten: Någon källa?

 11. eva on August 13th, 2008 20:13:33

  En utmärkt artikel av Gudmundson

 12. Hampus Eckerman on August 13th, 2008 20:23:53

  Eva, är du någon sorts robot som sitter och skriver samma sak om och om igen?

 13. eva on August 13th, 2008 22:00:19

  Ryssland hade redan provocerat Georgien. Ett oberoende land har väl självbestämmande rätt över sitt område. Staten USA äger inte sina oljebolag De är oberoende bolga. Putin har gjort alla olja och gas statsägt till fömån för en elit.

 14. Hampus Eckerman on August 13th, 2008 22:08:32

  Provocerat exakt hur, Eva? Georgien har annars givetvis samma självbestämmande rätt över Sydossetien som Serbien hade över Kosovo.

  Jag vet inte vad en “bolga” är, men om du menar att den amerikanska staten är ointresserad av olja så är vi många som kliar oss i huvudet.

 15. Wiseman on August 13th, 2008 22:27:42

  Ännu ett exempel på rysk desinformation om man hävdar att det var israelisk materiel och israeliskt bistånd som gjorde att de ryska flygplanen blev nedskjutna. De luftvärnssystem som Georgien förfogar över och som ordnade nerskjutningarna är gamla sovjetiska.

  Det blir ju lite svårt att dra en pipeline direkt till Israel om man inte gör en gigantisk himlakrok eftersom Israel är omgivet av mer eller mindre fientligt sinnade stater som knappast är sinnade att upplåta sitt territorium för detta ändamål. Att Kaukasisk olja via bundsförvanten Turkiet lär inte ha varit något problem ens igår.

 16. Hampus Eckerman on August 13th, 2008 22:42:31

  Nå, om det är så svårt är det märkligt att det redan går en pipeline till Israel från Georgien via Turkiet. Du får väl säga till alla medier att du har rätt och de har fel. Notera också att planen för den nya ledningen är att gå via libanesiskt vatten.

  Att ryssland kan framföra propaganda är givetvis möjligt, som du säger så har Georgien gamla Sovjetiska system.

 17. Adam on August 13th, 2008 23:24:43

  Det är alltid så att när USA bombar och förstör andra länder inte ans i närheten av de som Serbia, Irak, Afganstan och Vitnam är demokrati, men när är det ett annat land som ryssland do är det fel. kolla ett exampel Irak är helt kaos och är plundrat. alla fall ryssland har inte varit och bombat hela världen och plundrat de med olja och stulit deras ekonomi som USA har gjort. så vi ser vem som har krigat mest i världen. om det finns något land som borde holla tyst do är det USA det ända de vill att komma nära Ryssland och förstöra för de. Ryssarna har varit tyst det är USA som håller på Att jaga länder hit och dit sitt i väst och håll tyst vad gör de i öst om de inte gillar.

 18. eva on August 13th, 2008 23:58:41

  Ryssland hade redan bl.a samlat trupper, försett invånarna i Sydossetien med ryska pass …Georgien har som land rätt till att bestämma om en pipeline genom sitt område. USA är naturligtvis intresserad av olja och det är ett senvaket intresse där att göra sig mindre beroende. Det finns konkurrens mellan de oljika oljebloagen. Alla privatpersoner…och stater som står i Putins väg att dominera fängslas via svepsjäl. Gulagen är redan återupprättad. Som artikeln säger hindrar beroendet av olja och gas Europa från att ens protestera.
  Varför Sverige skänker pengar till Ryssland är en gåta. Det finns tydligen rekordmängd av biljonärer i Moskva.

 19. Hampus Eckerman on August 14th, 2008 00:11:03

  Nu mixar du sanning med falskhet. Visst har ryssarna gett Sydosseterna ryska pass. Vilket Sydosseterna knappast haft något emot, enligt en omröstning vill de inte tillhöra Georgien och större delen av statsbudgeten komme rfrån Ryssland. Det kan jag förstå är provocerande för Georgien, på samma sätt som Serbien blev provocerade när Kosovo erkändes.

  Däremot fanns inte trupper samlade, tvärtom tror jag nog vi kan konstatera att kriget blev så blodigt just därför att endast ryska fredsstyrkor var närvarande. Hade fulla armén varit tillgänglig hade Georgien aldrig gått till anfall. Vad som hände nu var att Ryssland var tvungen att skicka in styrkor vilka inte fanns närvarande vid krigets inledning.

  På vilket sätt är Gulags återupprättade? Menar du att miljoner dissidenter skickas till läger nu? Svenskt bistånd till Ryssland är i en avvecklingsfas och ska vara helt borta till år 2010. Ryssland självt är för avvecklingen.

 20. Adam on August 14th, 2008 00:40:42

  Jag tycker att vi Sverige ska lösa våra egna problem i hemmaplan, vi har inte krig tack o lov men vi har en del problem vi borde lösa. Om vi försätter läga oss i här o där som Bildet som håller sig på en sida som han gör kanske vi kommer att få problem. om man vill göra fred då ska man säga till att vara naturell o sätta stop på båda sidorna och samt få slut på våldet och inte kritisera den ena och den andra 8O

 21. No USA! on August 14th, 2008 01:34:21

  En sak som ja stör mig på!
  vad fan har USA med detta att göra dom jävla jänkarna ska alltid lägga sig i!
  förfan dom förstör bara världen ännu mer bara för att visa att dom är det dominerande landet, vilket dom inte är.
  Men ja får hoppas de blir bättre när bush försvinner!

 22. No USA! on August 14th, 2008 01:35:51

  Jag hoppas dom får det dom förtjänar en dag och då kommer jag inte tycka synd om dom.

 23. eva on August 14th, 2008 01:44:10

  Adam, kanske är du väldigt ung och upplevde aldrig sovjetunionens järngrepp över olika folk. De stampade in i Ungern och Tjeckoslovakien på samma sätt som i Georgien nu. Putin förefaller att vara på väg att återinföra Rysslands dominans och hot.Efter Georgien vilka länder är på tur.

  Europa kunde inte stoppa konflikten i Serbien.

  Kanske är Irak på väg att vända till det bättre. Det var inget paradis under Sadat och has söner.USA planerar att minska inte öka sitt inflytande i Irak.

  Ryssland har använder sitt inflytande och sprider vapen till terrororganisationer och hjälper Iran att installera kärnvapen.

 24. eva on August 14th, 2008 02:59:19

  Vad hade de sk ryska fredsstyrkorna att göra på Georgiskt område. Föreskriver du att Ryska armen går in bland ryssarna i länderna på Balkan?
  Är det kanske så att Ryssland gick till anfall för att Georgien avsatte Putins val med en demokratiskt vald ledare och Ryssland var på väg att förlora sitt inflytande. Det är klart att Ryssland var tvunget att sända in styrkor…. i gammal god stil.

  Tiina Meri i Sydsvenskan och Bret Stephens i WSJ har skrivit om en ny Gulag.

  Ja det är ju bra att veta att Sverige är på väg att avveckla sitt bistånd.

  National Geographic aug. numret säger There are more billionaires in Moscow in any other city. Millionaires are as common as pigeons.

 25. eva on August 14th, 2008 03:07:27

  Tiina Meris artikel Sovjetiska Stridsrop i dagens sydsvenskan under opinion rekommenderas.

 26. Hampus Eckerman on August 14th, 2008 08:27:30

  Eva, klistra gärna in länkarna direkt så slipper vi leta. Och återigen, Gulag-sytemet handlade om miljoner människor som spärrades in. Jag hyser inga tvivel om att Putin, liksom Georgiens Saakashvili, spärrat in politiska motståndare, men att jämföra med Gulag blir löjligt.

  Och givetvis ljuger du och tramsar när du säger att Ryssland hjälper Iran att skaffa kärnvapen. Ingen rapport från IAEA har kunnat påvisa att Iran ens vill ha kärnvapen. USA har med sanktioner och krig nu dödat dubbla antalet irakier jämfört med Saddam Hussein och jag förstår inte alls vad det har med konflikten i Sydossetien att göra.

  Överhuvudtaget drar du upp en massa saker som inte har med konflikten att göra. Jag kommer att börja radera de rader som inte har med ämnet att göra om du inte begränsar dig.

 27. Adam on August 14th, 2008 11:49:27

  nej då Eva jag är inte så ung o inte blind heller jag ser vad som händer. USA lämner Irak för att de har tömt landet med allt guld, olja och allt annat plus de har någon som jobber åt de i Irak och Afganstan och nu försöka de att ta varje omröde i nerheten av Ryssland för att spärra de från marknaden och allt annat, varför får inte Ryssland vara me I marknaden är de inte mäniskor, kanske det hämskt förr när det var Sovjet eller Hitlar eller vad fun vem var allfall i den tiden var andra värld kriget ska vi glöma vad USA har gjort i Japan de bombads för ingenting kriget var redan slut bara för att prova en ny projekt, ska vi glöma vad de har använt för vapen mot Irak, de hade använt radioaktivt i södra Irak samt napalem och fosfor i resten av landet, eller kanske vi borde glöma vem har utbildat Binladen. men som Hampus säger Irak har inte med Ryssland att göra. Men nu är det en ny tid och Ryssland ville inte kriga och det hade de sagt till USA när det gäller Irak, Serbian och Afganstan att Krig är inte en lösning, men du ser väl själv att hur USA och Eur försöker att spärra omröde kring Ryssland med både militar baser och med allt annat i marknad ungafär som en fågel i en bur vilket land önska sig detta. tror mig jag har pratat med många äldre mäniskor från öst Eur och de önska sig den Sovjetiska tiden där alla få mat.

 28. eva on August 14th, 2008 12:06:46

  http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/tiinameri/arti
  cle356609/Sovjetiska-stridsrop.html

 29. 1984 on August 14th, 2008 16:45:57

  China, Russia warn of world domination
  http://www.usatoday.com/news/world/2005-07-01-russia-china_x.htm

  Det hela började efter kalla kriget med de neokonservativas imperialistiska drömmar (speciellt då PNAC):
  http://www.historycommons.org/timeline.jsp?geopolitics_and_9/11=centralAsia&timeline=complete_911_timeline

  Hoppas folk har vett att stöda politiker med mer fredliga intentioner…

 30. eva on August 15th, 2008 00:35:28

  Ryssland börjar alltmer likna det forna SSSR. Hoppet om demokratin och Perestrojka är snabbt på väg ut.
  Det kommer bara tillbaka starkare, rikare och mer hotande.Det använde brutal styrka i Georgien. Opposition möts med förgiftning i enskilda fall eller falska anklagelser om brott. I framtiden behöver Putin och hans lakej Medev inte använda sin militär, endast hota med att dra in leveranser av olja eller gas. Rikedomar rullar in till eliten. EU föredrar att sticka huvudet i sanden. Hoppet var att Ryssland skulle inta en plats i världen som en ansvarig demokrati.

 31. G-Town on August 15th, 2008 01:21:39

  Nä, lyssna nu på Ingvar Åkesso.. eh “Eva” menar jag.

  USA är “the good guys” och vill bara ge alla världens barn leksaker och choklad.. Dom har ju tex ALDRIG (till skillnad från elaka Ryssland) “stampat in i” andras länder och tatt över dom… :roll:

 32. Imperialistisk rivalitet mellan USA och Ryssland | Svensson on August 15th, 2008 07:12:18

  [...] Senaste länkar (Google Bloggsök) Marknadsliberalism eller demokrati?IB-såssen ser dig och mig såssen ser helst att en svensk tigerLäs artikelserien som Peter Hjörne ville stoppaVälkommen till bloggosfären Fidel CastroVar Ryssland redo använda kärnvapen i Georgien? [...]

 33. Carl Bildt i Porrbranschen | Jinges web och fotoblogg on August 15th, 2008 10:11:47

  [...] en symbol f?r hur moderaterna kunde lura skjortan av den svenska valmansk?ren HD SvD DN1 SDS it Motbilder/Kaukasus Svensson/Kaukasus TomasRJ/Kaukasus [...]

 34. eva on August 15th, 2008 13:12:08

  Jag följer Hampus anvisning och håller mig till trenden av Rysslands utveckling under Putin i den här diskussionen.Det vida försvaret av maktövergrepp både inom och utom landet förvånar mig. Demokrati och självständighet har kanske blivit fula ord.

 35. Hampus Eckerman on August 15th, 2008 13:36:14

  Nej, det hoppas jag verkligen inte. Sydossetiens självständighet är en av de centrala punkterna i diskussionen, liksom Georgiens och Rysslands tveksamma demokratiska situation.

 36. eva on August 15th, 2008 19:21:05

  Ryssland är nog inte intresserat i ett självständigt
  och demokratiskt Sydossetien. De blir en delstat i det alltmer odemokratiska Ryssland. Senaste informationen jag såg var att Rysslands påstående om folkmord var högst överdrivna om inte osanna. Det betyder ju i för sig inte att ryssarna där hellre vill höra till Ryssland. Huvudmotivet för Putin var att ha totalt inflytande i Georgien och varna andra
  före detta stater i SSSR. Det förefaller osannolikt att Putin vill verka för ett demokratiskt Ryssland.

 37. Hampus Eckerman on August 15th, 2008 19:42:59

  Nå, vi vet med säkerhet att Georgien inte är intresserade av ett självständigt och demokratiskt Sydossetien. Gällande Ryssland handlar det snarare om vad Ryssland självt tjänar på. Och kanske är det just nu ett demokratiskt Sydossetien, det kan vi endast spekulera i. Om Sydossetien blir självständigt, demokratiskt och en rysk allierade vore det en stor PR-seger för Ryssland. Å andra sidan, hur självständiga är de ens idag där tvåtredjedelar av budgeten kommer från Ryssland?

  Japp, Human Rights Watch har sagt att dödsantalen är överdrivna, men samtidigt har de inte kunnat inspektera områdena. Återstår att se vem som har rätt där.

 38. Kris on August 20th, 2008 15:10:30

  Det finns klara brister i kunskapen hos de flesta här om vad det gäller upptakten till konflikten.

  Du får gärna titta på vad som har hänt i området sedan i våras, och sen läsa på om Kaukasus historia Hampus.
  Gärna ur böcker som ej är utgivna med stöd av den sovjetiskastaten.

  Sen tycker jag att ni kan kosta på er att besöka området innan ni uttalar er så självsäkert, och skaffa er en oberoende uppfattning.

  Jag vill också påpeka att ryssarna har blivit påkommna med att fara med osanning ett flertal tillfällen under denna konflikt.
  Sen har vi det här med att ryssarna skrivit under ett eldupphörsavtal, som de ännu ej verkar följa.
  För tankarna osökt till traktatet i Georgievsk.
  Googla gärna på det och inmundiga lite nyttig kunskap.

 39. Hampus Eckerman on August 20th, 2008 16:29:20

  Kris, övar du konsten i att säga ingenting, men med många ord?

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller: