Återfall bland Guantanamo-fångarna?

Posted on January 31, 2009
Filed Under Guantanamo, propaganda | 2 Comments

För några dagar sedan påstod Pentagon att av de fångar som släppts från Guantanamo-basen så hade 18 personer medverkat i nya attacker och 43 av dem misstänktes för att ha medverkat i attacker. Drygt 10% av alla släppta alltså. Skrämmande, om inte återfall från amerikanska fängelser legat på över 60%. Ändå skrämmande – om inte Pentagon ändrat siffran 43 gånger, varje gång de gett en har den varit felaktig.

Mark Denbeaux, professor i juridik, har gett ut en rapport om hur siffrorna förändrats. De har gått från sju till tolv till fem till femton till tio till tjugofem till tio till trettio, osv. En del av de som påståtts återfallit har aldrig officiellt suttit på Guantanamo.

Mest idiotiskt av allt är att är exempelvis att Tipton Three anklagades för återfall i kriget mot USA i en rapport som Pentagon drog in, men som surrar runt på nätet med andra som avsändare. Deras enda “krig mot USA” är att de blev oskyldigt tillfångatagna och tagna till Guantanamo och när de släppted medverkade i den kritikerrosade dokumentärfilmen “The Road to Guantanamo”. En annan som anklagades i Pentagon-rapporten var Abu Bakker Qassim, tillsammans med de andra uighurerna som greps i Albanien, som senare i New York Times förklarade sin stora beundran för USA. Återfall i kriget? Pffft.

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , ,

Comments

2 Responses to “Återfall bland Guantanamo-fångarna?”

 1. christoffer on January 31st, 2009 17:24:24

  Sen ska man tänka på att om man varit oskyldigt inkastad i GT så kanske man är lite sur och sugen att ge igen efter vistelsen där.

  Om man tittar på andra regimer som kastat oskyldiga i fängelse så brukar dessa oskyldiga gärna “djävlas” med regimerna efter att de kommit ut.

  Och då talar vi inte om återfall utan av skapande av motstånd.

  /C

 2. Pentagon ändrar sig om Guantanamo-återfall - för 46:e gången : Motbilder on January 24th, 2010 08:22:40

  [...] nästan exakt ett år sedan skrev jag om hur Pentagons påståenden om Guantanamo-fångars återfall visat sig vara grovt [...]

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller: