Israel – centrum för organhandel

Posted on August 19, 2009
Filed Under Israel, antisemitism, ockupation, palestina | 82 Comments

Vad är den värsta sortens antisemitism som finns enligt Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon? Att låta palestinier få göra sina röster hörda.

Jo, det är sant.

Ayalon och en drös av de vanliga israeldyrkarna har gått i spinn för att Donald Boström har berättat historien om den 19-åriga Bilal Ghanan som obeväpnad dödades av israeliska soldater då denne tidigare hade kastat sten i protest mot deras ockupation. Boström berättar om hur soldaterna utan förklaring till familjen låter flyga iväg kroppen med helikopter. De behåller den i flera dagar och sedan kommer de tillbaks med den mitt i natten. Han berättar om hur familjen beordras att omedelbart gräva en grop för att begrava kroppen samtidigt som soldaterna berättar vitsar för varandra. Hur de vid gravsättningen ser kroppen uppskuren från buk till haka. Hur de, baserat på vad som setts hos andra palestinier befarat att organ saknats i kroppen.

Att berätta den palestinska familjens historia är den värsta sortens antisemitism enligt israelvänner både i Sverige och i andra länder.

* * *

Men varför misstänkte familjen att organ kunde vara försvunna? Var det bara en ondsint vandringssägen som israelapologeter och antisemitjägare försöker göra gällande? Nej, det finns naturligtvis en bra och mycket naturlig bakgrund för misstankarna.

Israel har en kronisk brist på organ orsakad av att det för många judar ses som ett förbud att desekrera en död kropp. För dem kan man inte bara skriva under ett donationskort utan helst konsultera med en rabbin innan en donation sker. Detta reflekteras i att andelen människor som fyller i donationskort är blott en femtedel av vad som är vanligt i västvärlden. Organdonationen i stort ligger på ungefär hälften av västerländsk nivå. År 2004 fanns 1000 människor på väntelistan för organ och listan sas växa med 20% varje år. Varje år dör 80 personer utan att ha fått en donator.

NY Times skriver:

“För att möta det växande behovet av organ har mellanhänder, som kallar sig själva mäklare, från höga doktorer till en tidigare talesman för en hälsovårdsorganisation, rusat in på marknaden för att sätta ett pris på den sällsynta produkten som kan nå 150 000 dollar för en njure. En del annonserar öppet i israeliska tidningar och på radiostationer, samlandes mottagare och donatorer.”

 

Meir Broider, juridisk expert för hälsoministeriet, säger:

“Idag finns det ingen lag i Israel som förbjuder handel med mänskliga organ. Det finns ingen kriminell aspekt alls.”

 

(en ny lag om detta stiftades dock förra året)

Detta har lett till en omfattande handel med organ och också till kriminella nätverk som sysslar med denna typ av organhandel. Exemplet från nyligen, är det gäng av kriminella israeler som nyligen greps inblandade i organhandel. Rabbinen Levy-Izhak Rosenbaum var en i gänget och gjorde sig känd för att tvinga till sig organen under pistolhot om någon donator tvekade.

FN:s utbildningsorgan UNESCO skriver om den israeliska organhandeln:

“Israel har nyligen blivit en sorts paria i transplantationsvärlden. Utan en stark kultur av organdonation och under trycket från arga transplantationskandidater har hälsoministeriet vägrat slå ned på landets multimiljondollars turism som arrangerar utflykter från Jerusalem och Tel Aviv till medicinska center i Europa och USA.”

 

Många mindre nogräknade läkare skaffar sig dessa organ via våld eller påtryckningar, ofta genom att utnyttja och lura fattiga människor samt i strid mot gällande lagar i det land som donatorerna återfinns i. Israeliska förbrytare grips med en häpnadsväckande regelbundenhet i olika organhandelshärvor i världen:


Så nu vet vi alltså att Boströms påståenden om israels roll i den internationella organhandeln är sanna. Hur är det då med hans andra utsaga? Att palestinier skjuts ihjäl utan rättegång och att deras kroppar sedan förs bort av militär för att sedan sakna organ.

Dr. Abu Ghazalch, palestinsk rättsmedicinare, berättar för Washington Report on Middle-East Affairs om saknade organ under den första intifadan:

“Det finns indikationer på att av en eller annan anledning så har organ, särskilt ögon och njurar, tagits från kroppar under det första året eller ett och ett halvt året.”

 

Ghazalch beskriver hur han själv medverkade vid en sådan obduktion, i ett fall där israelisk militär gått in i ett hus och skjutit två pojkar som sedan bortförts, på en palestinier tillsammans med chefen för det rättsmedicinska institutet, Dr. Yehuda Hiss. Det här är viktigt.

Dr. Yehud Hiss har i Israel varit inblandad i en skandal på över 125 fall av saknade organ, vilket avslöjades så tidigt som år 2000, men hade år 2005 klarat sig undan med endast en reprimand och var fortfarande chef över Israels Patologiska Institut. Hiss lät och medicinstudenter undersöka och skära i kropparna, utan familjernas tillstånd. Händelsen som Boström berättar om skedde under denna tid.

I rättegångsfallet mot Hiss var det enbart judiska familjer, förrutom familjen till en skotsk turist, som fick komma till tals. Inga palestinier. Det är mycket troligt att det som drabbat de judiska familjerna också drabbat de palestinska. Boströms konstaterande om att palestinska kroppar förts bort för att sedan återkomma utan organ blir nu ytterst sanolikt. Att israelerna misstänkte Hiss för organstöld gör det också rättvisande för palestinierna att ha samma misstankar. Att därför nu skrika “antisemitism” blir då direkt skamligt. Särskilt som israeliska tidningar inte haft något problem med att anklaga andra länder för organstöld utan att behöva dra märkliga paraleller till medeltiden.

Så har fler varit inblandade än Hiss i liknande fall där palestinier plundrats på organ? Fullt möjligt. Palestinska liv har inte mycket värde för israelerna, men deras kroppsdelar kan självklart ge mycket på marknaden där enbart en njure kan vara värt 150 000 dollar. Även kroppsdelar som inte är av den kvalitet att de är lämpliga för transplantation kan användas vid andra medicinska studier som Mary Roach beskrivit i sin intressanta och roliga bok “Stiff”.

* * *

I grund och botten finns det några saker som diskussionen bör handla om istället för allmänt svammel om “antisemitism” som tokstollar alltid häver ur sig på rutin:

Flera andra har skrivit bra saker om detta som Jinge, Bulten i Bo, Andrea Doria, Svensson, Rapport från en Spånbinge, Gaza; Peace n’ Freedom och Annarkia.

P.S. Jerusalem Post arbetar hårt på att göra bort sig. Där kan vi läsa att hela Sveriges regering är antisemitisk därför att vi stödjer organisationer som Läkare för Mänskliga Rättigheter. Tydligare kan man inte säga hur litet värde ordet “antisemitism” har idag.

P.P.S. Sveriges ambassadör i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, har bett om ursäkt för vad Aftonbladet skriver. Det är pinsamt nog då den svenska regerigen inte har med vad tidningar att trycker att göra och självklart kommer alla tidningar som engagerade sig gällande muhammedbilderna också ta avstånd från detta nu. Hon bör självklart också bli hemkallad till Sverige för att förklara sig eftersom UD menar att sådana kommentarer inte ska göras. Pinsammare är om Borsiin Bonnier är en del av vår kända Bonnier-familj som upplåter sina lokaler till förenade israelinsamlingen och själva skänker pengar till apartheidstaten. Någon mer skandalös utnämning får man iså fall leta efter.

Andra medier: SvD SvD SvD Dagen Dagen Aftonbladet Aftonbladet

Uppdaterat 2009-08-19: Boström kommenterar själv om hur folk medvetet försökt missförstå honom.

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , , , , , , ,

Comments

82 Responses to “Israel – centrum för organhandel”

 1. Den opartiske on August 19th, 2009 22:22:46

  Det finns endast en medeltida aspekt i denna historia. Det faktum att ett folk fortfarande kallar sig “de utvalda”, tror på tusentals år gamla dikter och använder ett gruvligt folkmord som skygglappar på övriga världen. Ibland skapar man sina egna fiender.

 2. Globetrotter on August 19th, 2009 22:26:40

  Vad finns att förvåna sig över?

  Det är ju väl känt att den svenska vänstern är full av judehatare.

 3. RävNytt on August 19th, 2009 23:07:08

  Känner du till begreppet högerkrok? Om inte annat så har du just skrivit ihop en! :party:

  Otroligt bra artikel som jag önskar att så många blindstyren som möjligt tar del av!!!

 4. John on August 20th, 2009 07:38:58

  Väldigt välskriven och informativt inlägg.

 5. Hampus Eckerman on August 20th, 2009 07:47:13

  Tack!

 6. Fanta on August 20th, 2009 08:10:07

  [Ärekränkande påstående mot Donald Boström och Dror Feiler borttaget. IP 83.177.3.223. -- Hampus]

 7. John on August 20th, 2009 08:36:27

  Detta inlägg skulle nog kunna ligga som en bra grund för ett svar på denna debattartikel i Newsmill:

  http://newsmill.se/artikel/2009/08/19/bostroms-och-gahrtons-fantasier-avslojar-deras-egen-agenda

 8. Peter O. on August 20th, 2009 08:36:39

  Organhandel sker endast med organ från levande människor. Man kan ytterst sällan använda döda människors organ för transplantationer. Men Israels armé kanske har kliniska medicinska laboratorier och kirurgifaciliteter i sina militärhelikoptrar?

 9. Hampus Eckerman on August 20th, 2009 08:43:40

  Peter, det tvivlar jag starkt på. Tvärtom så är det direkt farligt att ta organ från kropparna på de som dött våldsamt. Hypofysen i hjärnan kan man dock omhänderta i efterhand och antagligen en del andra organ också.

  Men som sagt, transplantation är inte det enda man kan använda döda kroppar till. Medicinska studier är något annat, vilket bevisligen kroppar olovligen använts till vid israels rättsmedicinska institut. I över 125 dokumenterade fall där har organ försvunnit.

  Läs mer om kadaverhandel i boken “Stiff”:

  http://www.amazon.co.uk/Stiff-Curious-Lives-Human-Cadavers/dp/0141007451/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books&qid=1250708118&sr=8-3

 10. Ida D. on August 20th, 2009 09:30:58

  Det är mycket som man kan få veta genom den här bloggen. Det tar tid att samla alla dessa informationer, fakta, att gå genom länkar och att skriva en text i en så bra kronologisk ordning.
  Som stam läsare uppskattar jag det högt.
  Tack, Hampus!

 11. Hampus Eckerman on August 20th, 2009 09:54:46
 12. Jonas on August 20th, 2009 10:32:34

  Der sturmer hade varit stolta över denna dåliga jouralistik. Se vad Nurmbergprocessen ansåg om Der Sturmer.

 13. Leo on August 20th, 2009 10:39:29

  Din okunskap är monumental. Man kan inte transplantera organ från en person som dödas och senare obduceras. För att transplantera måste organet som används vara helt färskt och och komma från en levande donator (njurar) eller från en hjärndöd person som intensivvårdas i respirator. Artikeln är ett falsarium som okunniga personer som du svalt med hull och hår. Obduktioner har ingenting med transplantationer att göra. Detta är klassiskt judehat som man nödtorftigt försökt men misslyckats att dölja som kritik mot Israel. Du märkte det inte själv att du skriver att rabbinen i New York är en kriminell israel. Det är han inte alls. Han är en kriminell amerikan. Men det kvittar väl i din värld, jude som jude… Centrum för illegal organhandel med njurar är Pakistan, Indien och Kina och ingenting annat. Själv är jag läkare med insikter i hur en transplantation går till. Det är med stor sorg som jag konstaterar att det som skrevs i der Sturmer på 30-talet nu är rumsrent och försvaras av okunniga och illvilliga personer som tror sig vara politiskt progressiva men som under fernissan är rasister.

 14. Hampus Eckerman on August 20th, 2009 10:45:42

  Leo, det är spännande att du inte kan läsa. När har jag påstått att personer som dödats våldsamt har fått sina njurar transplanterade? Tvärtom har jag sagt det motsatta vilket du kan se i tidigare kommentarer. Jag skriver heller inte att rabbinen var israel, jag skriver att han var med i ett israeliskt gäng. Läs ordentligt.

  Roligt att du hänvisar till Der Stürmer. Från ordlistan:

  Stürmer, Der:
  Nazistisk tidskrift, gjord av den fetishistiske läderälskaren Julius Streicher. Används som i “det värsta sen”. Gick i graven för 60 år sedan, men har fortfarande stor popularitet hos israelvänner som använder den för namedropping.

  Märkligt att ísraelvänner bara kan tala i klichéer. Noterar annars att du helt ignorerar att UNESCO pekar ut israel som en paria-stat gällande transplantationer och att du helt ignorerar det faktum att chefen för rättsmedicinska institutet legat bakom en skandal på 125 försvunna organ.

 15. Uffe on August 20th, 2009 10:51:34

  Vikitigt inlägg, men jag tycker också det är intressant att se hur en del liberaler åter vaknar till liv i Israel/Palestina-konflikten. Så länge som det bara är det vanliga förtycket av palestinier, och det bara är palestinier som dör och lider, är man tyst som i graven. Men när man kan få en spinn på det hela och låta “anti-semitismen” bli den ledande diskursen då blir man upprörd och intresserad av Israel helt plötsligt. Det här är inte hyckleri, det är något mycket värre.

  För övrigt: Bra skrivet som vanligt, och väl underbyggt.

 16. Leo on August 20th, 2009 11:18:38

  Om du inte tror på innehållet i artikeln som är ett uppenbart falsariun så är det obegripligt att du inte skriver detta. Allt du skriver och citerar är av samma karaktär och du är uppenbarligen helt okunnig i dessa frågor. När det gäller läsförståelse så är det genant att du inte kan tolka vad du själv skriver. Du skriver att det är ett gång kriminella israeler och att nämnde rabbin är en i gänget. Hur kan en icke israel vara en av ett gäng kriminella israeler? Hur är det med din läsförståelse? Om du besvärat dig med att ta reda på detaljerna så var de flesta i det kriminella gänget amerikaner. Ditt sätt att skriva och bortse från detaljer visar bara det som är alltmer uppenbart att man bytt ut ordet jude mot israel när man sprider antisemitisk rasistisk propaganda. Du har inte heller kommenterat det faktum att tusentals njurar tas från fattiga människor i Pakistan, Kina och Indien och att det är dessa länder som är världens centrum för organhandel. Bl.a. svenska njurpatienter åker till Pakistan och blir njurtransplanterade när köerna upplevs som för långa.

 17. Hampus Eckerman on August 20th, 2009 11:25:51

  Exakt vad i artikeln menar du skulle vara ett uppenbart falsarium? Att en palestinier blivit skjuten? Att israeler funnits inblandade i organhandel? Att familjer varit rädda för att organ stulits?

  Och återigen, UNESCO har fastslagit att Israel är en paria-stat gällande transplantationer. Att det finns andra länder med liknande problem är en annan sak. Att du själv anklagar andra länder ger inte skäl att kalla dig för antiasiat eller antisineol. På samma sätt blir ditt löjliga tjoande om “antisemitism” bara pinsamt. Och rabbinens organhandel handlade om njurar från Israel. Även om du vill förbjuda folk från att säga det. Att det hela styrs från Israel är mycket tydligt i denna intervju.

  http://www.wnyc.org/shows/bl/episodes/2009/07/24/segments/137306

  Det enda du försöker göra är att tysta palestinska röster och förhindra kritik mot Israel.

 18. Leo on August 20th, 2009 12:05:25

  Din argumentation i sakfrågan blir allt mer desperat. Om det nu är ett kriminellt gäng vars majoritet är amerikaner som handlar med njurar från Israel. På vilket sätt är det unikt eller anmärkningsvärt att det finns kriminella gäng? Kanske finns det ett och annat kriminellt gäng t.o.m. bland svenskar? UNESCO har styrts av diktaturer som har bestämt agendan och bojkottats av många västländer därför att man gjort just denna typ av uttalanden. Du förnekar vad du själv skrivit och refererat till. Det finns inte ett enda bevis för att den israeliska armen har dödat palestinier i syfte att stjäla deras organ och det är också medicinskt tekniskt helt omöjligt att göra på detta vis. Att plocka fram en 17 år gammal bild av en obducerad person och försöka koka ihop en historia på detta är ynkligt och hela falsariet bygger på grundtanken om judiska komplotter. På samma sätt har man spritt konspirationsteorin om att judar låg bakom elfte september och att judar sett till att sprida hiv bland muslimer. Varför inte dra till med svininfluensan och den profithungriga läkemedelsindustrin? Visst är det också en judisk, förlåt israelisk komplott? När jag skriver att man i andra länder köper njurar från fattiga människor så har det mig veterligen ingenting med dessa statsbildningar att gör utan är ett uttryck för att skrupelfria människor profiterar på fattigdomen. Det är inte en svepande anklagelse mot dessa länder utan ett enkelt påpekande av var i världen som organhandel är mest förekommande. Jag avslutar härmed diskussion med en dig. I mina ögon är du en ignorant antisemit som inte förstår vad du skriver.

 19. Hampus Eckerman on August 20th, 2009 12:29:08

  Hehe, UNESCO styrs av diktaturer? Det är ditt främsta argument? Och ingen har påstått att israeliska soldater skjutit palestinier med syftet att stjäla deras organ. Det har du hittat på. Tvärtom står det i Boströms artikel att han sköts för att han tidigare kastat sten på soldater.

  Sedan bara trams från din sida. Sov gott i dina egen lilla drömvärld.

 20. Adler on August 20th, 2009 13:01:35

  Leo har alldeles rätt, och det är kul att se Hampus oförmögen att stå emot fakta.

 21. Hampus Eckerman on August 20th, 2009 13:05:13

  Adler, du kan inte ge Leo rätt i antisemitiska påståenden om att judar skulle stå bakom svininfluensan? Du får ta och sluta dricka.

 22. Kajsa on August 20th, 2009 13:58:53

  Jag tycker det är Leo som framstår som mest desperat, kan inte hålla sig till saken utan babblar bara på en massa. :)

 23. Veckans citat: Israelaktivismens brunblå bloggegga : Motbilder on August 20th, 2009 16:03:51

  [...] mer i mitt tidigare inlägg om israelisk organhandel. Passa också på att lyssna på denna intervju med Nancy Scheper- Hughes, [...]

 24. Bildt till KU om Israel-uttalandet? | Jinges Web och Fotoblogg on August 20th, 2009 16:55:25

  [...] Politik, Antisemitism Helle K/AB Boström/AB dn svd123 dagen12 ex dps n24 hd pol Hampus Motbilder Motbilder2 [...]

 25. sara on August 20th, 2009 23:01:05

  [Borttagen oförskämdhet. -- Hampus]

  Hampus man behöver inte alls “konsultera med en Rabin” för att bli organ givare i Israel, men det vet du såklart inte för du har väl inte lyckats googla det?

  Godnatt

 26. Free palestine on August 21st, 2009 01:44:58

  Tack för en välskriven artikel. Har du någon möjlighet att kanske få den publicerad synligt, i lokal tidningar, eller eventuellt i själva aftonbladet.

  Allt du skriver bygger ju på fakta och dessutom så har du sajter som du kan hänvisa till mm..

  Tack än en gång, palestina vän.

 27. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 07:01:45

  Sara, jag är inte skrivit att det är tvingande i Israel. Du har helt enkelt inte varit kapabel att läsa vad som står. Jag har skrivit att många judar helst ser att man konsulterar med en rabbin först.

  Jag citerar igen den relevanta statistiken:

  “Detta reflekteras i att andelen människor som fyller i donationskort är blott en femtedel av vad som är vanligt i västvärlden. Organdonationen i stort ligger på ungefär hälften av västerländsk nivå.”

  Om du undrar så är detta ett problem i Iran också där organhandel länge varit tillåten enligt en affärsmodell. Du kan höra ordentlig och seriös kritik mot detta i denna intervju.

 28. sara on August 21st, 2009 08:04:54

  Jag måste igen ifrågasätta var du hittat informationen att “många judar helst ser att man konsulterar med en rabbin först.” Detta är inte heller sant!
  Varför är du så emottaglig för kritik??Är det inte du som stödjer yttrandefriheten? Borde du då inte själv sluta ta bort delar av inlägg?
  Hela detta blogg inlägg faller ju tyvärr eftersom att det i Aftonbladet inte finns några som helst bevis för att Israel tagit några organ från Palestinier.. ett foto på en obducerad man, vad är det för slags bevis?
  Jag har läst artikeln, och undrar; Om Israel hade varit intresserade av att stjäla Palestinierns organ, varför då skjuta honom i bröstet, det är ju helt klart att dom inte var intresserade av att ta mannens organ då de inte hade skjutit mot det området där alla organ är….
  Dessutom, det är lag på att obducera alla som dött från en attack från en statsmakt vilket förklara VARFÖR den Palestinska mannen obducerats…

 29. sara on August 21st, 2009 08:13:43

  Till “Free palestine”. Det är väl självklart att han inte kan få det publicerat i en lokal tidning, hela svenska folket skäms ju redan över vad som skrevs i den förra artikeln…
  Det är ju också därför som Hampus bara kan skriva i en blogg, internet är ju öppet för alla, tyvärr..

 30. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 08:17:06

  Sara, följ länken i texten. Det här är inget allmänt klotterplank för en israelaktivistisk blåbrun gegga. Kan ni inte hålla er till ämnet och eller bete er hövligt så raderas ni.

  Annars har du naturligtvis läst exakt vad jag säger i kommentarerna innan: Att varken jag eller Boström påstått att syftet med att döda palestinierna är för att ta deras organ utan uttryckligen för att de kastat sten. Vilket inte är en mycket bättre anledning för att skjuta obeväpnade palestinier.

  Gällande “lagen” så kommenterar Boström tydligt:

  “Talesmannen för den israeliska armén menade tvärtom att påståenden om organstöld var påhitt av palestinier. Alla palestinier som dödats blir rutinmässigt obducerade, menar han.
  [...]
  Den rutinmässiga obduktionen av dödade palestinier, som arméns talesman talat om stämmer inte i verkligheten på de ockuperade områdena. Frågorna kvarstår.”

  På gott journalistiskt manér får alltså den israeliske talesmannen komma till tals, men hans uttalanden ifrågasätts (logiskt, eftersom Israel ljugit vid ett flertal tillfällen som senast då de påstod att Israel inte använde sig av vit fosfor i Gaza).

 31. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 08:24:02

  Det är här värt att notera att Sara skriver från Israel [IP 84.228.61.23]. När hon säger att “hela svenska folket skäms” så har hon inte den minsta aning eftersom hon inte ens befinner sig i Sverige.

  Värt att minnas:

  “The Immigrant Absorption Ministry announced on Sunday it was setting up an “army of bloggers,” to be made up of Israelis who speak a second language, to represent Israel in “anti-Zionist blogs” in English, French, Spanish and German.”

  Givetvis finns också svenskar.

 32. Antikosovoalbaniska Nyheter : Motbilder on August 21st, 2009 08:25:47

  [...] igen till mitt tidigare inlägg om israelisk [...]

 33. sara on August 21st, 2009 09:25:39

  Varför håller jag mig inte till ämnet? Det är du som inte kan hålla dig till äment tycker jag och istället för att argumentera dina källor anklagar mig för att vara i någon slags judisk arme

  “Värt att minnas:

  “The Immigrant Absorption Ministry announced on Sunday it was setting up an “army of bloggers,” to be made up of Israelis who speak a second language, to represent Israel in “anti-Zionist blogs” in English, French, Spanish and German.”

  Givetvis finns också svenskar.”

  Nääää alltså helt ärligt, du behöver inte smickra dig själv, jag snubblade över din blogg när jag läste Aftonbladets artikel om “organ stöld” och är verkligen inte del av någon slags blogg maffia. Men nu förstår jag att du kanske lider av någon slags konspirations teori…

  När jag säger att hela svenska folket skäms behöver jag inte vara i Sverige eftersom jag, precis som du, läser svenska tidningar, bloggar och andra svenska medier. Det finns andra som också kan googla Hampus!!

  För att KOMMA TILLBAKA TILL ÄMNET HAMPUS, Se Sydsvenskans opinions artikel som igen och rättfärdigt kritiserar de obefogade källorna som du försvarar…

  http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article539016/Forsok-inte-Aftonbladet.html

 34. Organstöld och muhammedbilderna är inte samma sak « Joakim Hörsing on August 21st, 2009 09:38:54

  [...] Bloggat: Fred i Mellanöstern, Anna Veeder, Dick Erixon, Bloggen Bent, Johan Ingerö, Saperaude, I hell-mans värld, Jan Helin, Motbilder [...]

 35. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 10:16:59

  För att komma tillbaka till ämnet så har Sydsvenskan skrivit en artikel som du håller med.

  Jaha.

  Annars är det intressant att du menar att Israels regering konspirerar när de hyr in människor som ska skriva kommentarer under falsk flagg.

 36. Det fria ordets död « Nemokrati on August 21st, 2009 10:51:57

  [...] Alla Dessa Dagar,  Motbilder, IpTegrity, Dick Erixon (anti-socialt medium där man inte kan lämna kommentarer),  Johan [...]

 37. sara on August 21st, 2009 11:04:25

  Jag förstår att det jag tycker är ointressant för dig att läsa information som det motbevisar det du tror på och så passionerat försvarar. Men du kanske borde öppna ögonen för annan informationen än bara den som konfirmerar dina egna slutsatser.
  “confirmation bias” heter det- att inte se hela bilden utan selektivt välja ut material för att förstärka det man redan tror är sant.

  När jag skriver att jag “verkligen inte del av någon slags blogg maffia, men nu förstår att du kanske lider av någon slags konspirations teori…” menar jag att DU konspirerar inte Israels regering. vem har skrivit under falskflagg?

  [Oförskämdhet raderad. -- Hampus]

 38. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 11:16:11

  Sara, självklart får du länka in information som “motbevisar” det jag “tror på”. Vad i Sydsvenskans artikel var det som motbevisade vad?

  Nu fattar jag inte. Jag “konspirerar inte Israels regering”. Nej, hur skulle jag kunna göra det?

 39. RävNytt on August 21st, 2009 11:40:44

  Sara, jag tror att du förspiller din tid. De flesta som läser denna blogg är så pass pålästa att du tyvärr framstår som en desperat karikatyr.

  Du tar upp “confirmation bias”. Låt mig använda några andra socialpsykologiska termer som du kan skriva på en lapp och hänga runt halsen.
  “Dogmatism”, “Closed-mindedness”, “Reciprocity” och slutligen “Ingroup favouritism”, “Ethnocentrism” och “Fraternalistic relative deprivation”. :fryingpan:

 40. sara on August 21st, 2009 12:07:51

  Tack “räven” för att du hjälpte mig att beskriva denna bloggen:
  “Dogmatism”, “Closed-mindedness”, “Reciprocity” och slutligen “Ingroup favouritism”, “Ethnocentrism” och “Fraternalistic relative deprivation”.

  Hampus, om du läser sydsvenskans artikel så ser du att det som publicerats i Aftonbladet inte är källhänvisat mer än till hörsägen och rykten (och ett foto på en ihopsydd man vars öde vi inte vet). Det finns alltså INGA bevis för att Israel har tagit några organ från Palestinier. Rabinen, som inte är Israel och som har köpt organ från Israel, har kanske till och med köpt den från en fattig Israel och inte från en Palestininer. Det har du kanske inte tänkt på?

  Efter som du inte förstod vad jag skrev ovan ska jag förklara det igen :D

  Det är inte ISRAELS regering som konspirerar, det är DU som konspirerar.

  Förstod du nu?

 41. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 12:26:18

  Sara, om du tycker det är obehagligt att människor tar upp att den israeliska staten hyr in folk att skriva kommentarer på bloggar föreslår jag att du tar upp det med ditt utrikesdepartement.

  Läs mer, för inte vill du väl ihärda i din “closed-mindedness”?

  “Will the responders who are hired for this also present themselves as “ordinary net-surfers”?

  “Of course,” says Shturman. “Our people will not say: ‘Hello, I am from the policy-explanation department of the Israeli Foreign Ministry and I want to tell you the following.’ Nor will they necessarily identify themselves as Israelis. They will speak as net-surfers and as citizens, and will write responses that will look personal but will be based on a prepared list of messages that the Foreign Ministry developed.”

  Nej, Aftonbladet har aldrig påstått att det funnits några bevis. De har bara önskat en undersökning. Varför är du mot detta? Särskilt som mannen som var ansvarig för obduktionerna av palestierna var inblandad i 125 fall av försvunna organ.

  Jodå, jag vet t.o.m att rabbinen i fråga köpt organ från fattiga Israeler. Och från fattiga moldavier. Hotat dem med pistol t.o.m. Många operationer har genomförts på Israels största sjukhus. På vilket sätt skulle det vara positivt?

 42. sara on August 21st, 2009 12:37:42

  Nä jag tycker inte alls att det är obehagligt, jag tycker det är roligt att du tog upp det eftersom att du tror att bara för att jag är i Israel är jag med i din konspirations teori där Israel måste hyra in folk för att försvara deras handlingar online.
  Kan inte du skriva till Israels regering och be deras hemliga blogg arme att kontakta mig, jag kanske kan få nåt slags certifikat?

  Nä det e klart att jag inte vill ihärda min “close mindedness” det är ju därför jag skriver på din blogg. Så att jag kan se vad olika människor tycker och tänker och kanske lära mig nåt nytt.. du borde prova det..

  Jag är inte heller emot frågeställningar och yttrandefrihet. Jag är däremot lögner och smutskastning vilket jag tycker att Aftonbladets artikel symboliserar.

  Du skriver

  “Särskilt som mannen som var ansvarig för obduktionerna av palestierna var inblandad i 125 fall av försvunna organ.

  och

  Jodå, jag vet t.o.m att rabbinen i fråga köpt organ från fattiga Israeler. Och från fattiga moldavier. Hotat dem med pistol t.o.m. Många operationer har genomförts på Israels största sjukhus.”

  Vart har du fått denna informationen ifrån, har du lyckats hitta någon annan koko journalist nu eller?

 43. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 13:18:31

  Om du inte hade varit så inskränkt så hade du läst texten du kommenterar till. Där kan du se att källan för de 125 försvunna organen på rättsmedicinska institutet är Israel National News.

  Du hade också konstaterat att källan för att rabbinen hotat folk med pistol är NY Daily News. Jag antar dock att “closed-mindedness” gör att du snabbt konstaterar att källorna är “koko” så att du kan ignorera dem.

 44. Kristoffer Ejnermark on August 21st, 2009 13:54:53

  Bra Hampus!

 45. admir on August 21st, 2009 14:03:09

  “vänster judehatare” du vet ej vad du snackar om, det handlar ej om att hata någon eller något folkslag utan det handlar om att hänga ut de skyldiga till dessa omänskliga brott. Har du läst artikeln ovan? Är inte detta en demokrati där yttrandefrihet råder? Får man inte kritisera och berätta saningen för världen utan att bli stämplad som en judehatare/antisemit. Vad är en antisemit kan någon förklara för mig?

 46. sara on August 21st, 2009 14:13:06

  Ja det är ju lätt att ignorera källor som dina
  Israel National News. som är en icke erkänd nyhetskanal baserad i Västbanken. Mmmm då kanske vi kan komma tillbaka till det här med “Ingroup favouritism”, “Ethnocentrism” och “Fraternalistic relative deprivation”…. Din källa ju inte fristående utan total vinklad?!

  Sydsvenskan däremot är en erkänd “oberoende liberal” jag förstår inte hur det skulle vara “close mindness” är läsa den tidningen. Den har inget intresse att framställa någon sida som speciellt positiv eller negativ, men kritiserar ändå Aftonbladet.
  Att du lyckats googla fram en tidning, som inte ens har en utgiven bilaga är ju väldigt duktigt men inte speciellt trovärdigt…

 47. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 14:49:41

  Sara, när du är i ett hål – sluta gräv. Fallet med Yehuda Hiss, chef för israels rättsmedicinska institut, är väldokumenterat:

  http://www.jewishmediaresources.com/178/presumed-guilty
  http://www.allbusiness.com/middle-east/israel/102662-1.html
  http://www.highbeam.com/doc/1P1-38791183.html

  Sedan rekommenderar jag dig ett uppslagsverk så du kan förstå vad orden du försöker använda dig av betyder.

 48. sara on August 21st, 2009 14:55:44

  Att det sen finns kriminella människor kan jag däremot inte försvara.. det finns också handel med människor i Sverige tyvärr.

  Som tur var är det ju förbjudet att handla med organ i Israel

  http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1205420767689&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

  men det ges istället bidrag till familjer som ger organ för att öka tillgången.

 49. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 14:59:03

  Jag har naturligtvis redan skrivit i mitt inlägg att en sådan lag instiftades förra året. Den fanns dock inte under den tiden som Aftonbladet-artikeln handlar om och de kriminella gängen skapades under den tiden lagen inte fanns.

 50. sara on August 21st, 2009 15:21:54

  Ja det är ju lätt att ignorera källor som dina
  Israel National News. som är en icke erkänd nyhetskanal baserad i Västbanken. Mmmm då kanske vi kan komma tillbaka till det här med “Ingroup favouritism”, “Ethnocentrism” och “Fraternalistic relative deprivation”…. Din källa ju inte fristående utan total vinklad?!

  Sydsvenskan däremot är en erkänd “oberoende liberal” jag förstår inte hur det skulle vara “close mindness” är läsa den tidningen. Den har inget intresse att framställa någon sida som speciellt positiv eller negativ, men kritiserar ändå Aftonbladet.
  Att du lyckats googla fram en tidning, som inte ens har en utgiven bilaga är ju väldigt duktigt men inte speciellt trovärdigt…

 51. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 15:29:27

  Bla, bla, bla.

 52. Adler on August 21st, 2009 15:35:33

  [Israelaktivistisk blåbrun gegga borttagen. -- Hampus]

 53. Cirkus on August 21st, 2009 15:39:26

  Sara menar att Sydsvenskan är en Bonnier-tidning där familjen som sponsrar förenade israelinsamlingarnas festival får välja chefredaktör och därför lika liberal som Ariel Sharon. Aftonbladet däremot är en erkänd tidning som vi ska lita på.

 54. Singoalla on August 21st, 2009 15:52:04

  haaaahaaha … bonnier … samma som hon som var ambassadör va??? lika bortgjorda båda två … hatiska sydblaskan och bluffkärringen …

 55. sara on August 21st, 2009 15:58:18

  Hampus- bla bla? Bra svar, visar hur trovärding din är.

  Cirkus- jovisst det är ju därför som Aftonbladet är en kvällstidning och Sydsvenskan en morgontidning. Om du vet skillnaden så förstår du kanske att du grävt din egen grav med den kommentaren. Om du gillar att läsa påhittade historier föreslår jag att du går o köper en skönlitterär bok istället.

  Synd att ingen här vill diskutera riktig fakta..
  Jag beger mig till nästa blogg med min “av Israel regerings utsända blogg armé”.
  Tack för en intressant “diskussion” Hampus :liar:

 56. sara on August 21st, 2009 15:58:45

  *trovärdig du är

 57. Landstölder är bevisade i motsats till organstölder | Svensson on August 21st, 2009 16:06:56

  [...] Bloggat: Jinge1, 2, Progressiva USA, Spånbinge, Utsikt från höjden, Proletärbella, Motbilder, Annarkia, Helle Klein, Björnbrum, LOKE, Borgarmedia: Sydsvenskan, AB, DN1, 2, GP, SVD, Läs även [...]

 58. Hampus Eckerman on August 21st, 2009 16:09:08

  Sara, jag sammanfattade bara din kommentar. Välkommen tillbaka när du har fakta istället för allmänt bludder.

 59. Eriksson on August 21st, 2009 16:40:12

  Men va fan, det står ju INGENTING i den där sydsvenskan artikeln? Varför hänga upp sig på om den är seriös när den inte innehåller något? Bonniers måste säkert betala för att få artiklar om snälla israel, dumma alla andra, om de är så korkat skrivna.

 60. Krokofant on August 21st, 2009 19:52:04

  Är det någon sorts släktkampanj skulle man vilja veta. Här var det Bonnier på Sydsvenskan och Expressen, här var det Bonnier på ambassaden i Israel, här var det Bonniers som öser pengar över Israel. Man undrar när svenskarna ska börja se vad det är för mönster man kan hitta.

 61. Anonymous basterd on August 21st, 2009 23:09:52

  Precis krokofant, det är ju den judiska väldskonspirationen. Fortsätt leta så skall du är kan hitta dess smutisga tentakler överallt.

 62. Peter on August 22nd, 2009 17:34:59

  Sara – vad är problemet med Aftonbladets artikel egentligen? Jag har inte hört ett enda ORD från Israel rörande de som VERKLIGEN SÖRJER – de anhöriga. Var är Israels ursäkt till dessa?!

 63. Dirk Gently on August 23rd, 2009 00:17:17

  Jag är religiös sionist men jag börjar undra vad talmudreligionen egentligen är kapabel till. Varför är det inte viktigt för Israel att sanningen kommer fram? Varför är det viktigare att försvara det egna folket oberoende av vad som har hänt. Jag är helt på Sveriges sida i denhär konflikten.

 64. admir on August 23rd, 2009 15:56:26

  Till Dirk.. Tänk om det fanns flera andra som du? Jag försår inte att man kan (oavsett religon) stå och försvara, stå bakom dessa brott mot mänskligheten som begås i “statens Israels” namn.

 65. Apropå Israel… | min luktar oxo fisk! on August 24th, 2009 10:23:31

  [...] Motbilder, Politikerbloggen, [...]

 66. Patrick Olund on August 24th, 2009 11:25:40

  Dirk Gently. Jag tror inte att Sverige står på Aftonbladets sida.

 67. Lars on August 24th, 2009 11:41:41

  @Leo och Ni andra som hävdar att man inte kan ta organ från döda människor:

  Hur gör man egentligen vid hjärttransplantationer?
  -Tar hjärtat från en levande släkting och…? Ja hur?

  Varför kan man anmäla sig i donationsregistret, så att ens anhöriga inte behöver ta beslutet om organdonation om man avlider hastigt?

  Varför anmodas man ha organdonationskortet i plånboken om så att läkarna snabbt kan veta om man är organdonator?

 68. Hampus Eckerman on August 24th, 2009 11:42:46

  Vad vi kan säga med säkerhet är att Sverige inte står på Israels sida gällande den fortgående ockupationen, fördrivningarna och krigsförbrytelserna.

 69. Hampus Eckerman on August 24th, 2009 11:54:48

  Många saker kan doneras som inte är organ. Hud för att läka efter brännskador exempelvis. Benbitar kan också användas vid operation. Själva organen varierar det på, hur bevarade de är, om föruttnelse trätt in, etc.

 70. Motvallsbloggen » Mer om organstölder i Israel - misstanken var inte grundlös on August 25th, 2009 00:23:09

  [...] länkar: – ”Våra söner plundras på sina organ”, D Boström, AB – Israel – centrum för organhandel, Motbilder – Physicians For Human Rights – Israel – Maor Calls For Hiss? Suspension, Israel National News jan. [...]

 71. Nemokrati on August 25th, 2009 20:06:59

  Är det inte ett kardinalfel att koppla ihop vissa israelers inblandning i organhandel och den här specifika familjen. Särskilt som familjen själv säger att de inget känner till om saken. Som Hampus själv påpekar – det finns liknande problem i andra länder. Det är väl en internationell företeelse – illegal organhandel – som återfinns även i andra länder, vilket artikeln sedan utvecklar. T ex hade den här patologen Yehuda Hiss anklagats för att ha stulit organ från 125 döda israeliska soldater. I det här specifika fallet finns inget säkerställt samband – endast en insinuation. Och som sådan kan den tjäna antisemitiska syften. Detta sagt som en synpunkt som kan appliceras på flera av den här typen av artiklar med obekräftade påståenden – i vilka man ofta utelämnar en viktig sak som emellertid kan avgöra hur artiklar uppfattas och vad de riktar udden mot – i detta fallet att det är lika många israeliska soldater som råkat ut för samma sak. Rubriken var tendentiös “Våra söner plundras på sina organ” men om det är många israeliska söner som råkat ut för samma sak, enligt artikel om Yehuda Hiss, så borde man kanska nämna det.

 72. Hampus Eckerman on August 25th, 2009 20:42:44

  Familjen har aldrig sagt att “de inget känner till om saken”. Vad de sagt är samma sak som Aftonbladet, att man inte har några bevis för att organ försvunnit.

  Organhandel är mycket riktigt en internationell företeelse. Israel är ett av centrument, men inte det enda. Hiss har inte anklagats för att ha “stulit 125 organ”, han var inblandad i 125 fall av försvunna organ. En viss skillnad på det och stöld. En del kan helt enkelt ha försvunnit via slarv eller förstörts när läkarstudenter fått karva loss på liken.

  Mycket kan tjäna “antisemitiska syften”, även fullt sanna och bevisade påståenden som att Israel begick krigsförbrytelser i Gaza. I Israel ses sådana uttalanden som antisemitism.

 73. Nemokrati on August 25th, 2009 21:26:11

  Jag pratade om just den här frågan. Och är i övrigt medveten om hur debatter i politiska syften missbrukas överallt om i stort sett allting av alla möjliga grupperingar, stater, partier m fl. Men nu diskuterades den här frågan. Då ville jag utgå från att man utelämnat det att även många ‘israeliska söner’ råkat ut för samma sak. Och det påverkar hur artikeln uppfattas och vem den riktar udden mot.

 74. Hampus Eckerman on August 25th, 2009 21:33:44

  På vilket sätt gör det skillnad för en palestinsk familj fars barn blivit av med sina organ under israelisk lekstuga om andra blivit drabbade också?

  Ger det inte snarare mer skäl att uppmärksamma palestinierna eftersom de israeliska medborgarna fick genom en undersökning av händelserna för sina anhöriga, men man struntade i de palestinska offren?

 75. Nemokrati on August 25th, 2009 21:43:26

  Jag tycker det är en avsevärd skillnad mellan att skriva om vad som hände under Gazakriget och det här. Vad är det artikeln vill säga? Det är det man undrar med tanke på att man utelämnar att israeliska soldater sägs ha råkat ut för samma sak.

 76. Nemokrati on August 25th, 2009 21:46:37

  Och i det fallet var det väl dessutom lite mer konstaterat, efter vad jag förstår (jag reserverar mig för jag har inte hunnit kolla uppgifterna ordentligt).

 77. Hampus Eckerman on August 25th, 2009 22:32:00

  Givetvis är det skillnad. Precis som det är skillnad på att rapportera om Irak-kriget eller att skriva om Irans kärnprogram. I det senare fallet är det ungefär lika mycket hörsägen som i Aftonbladet-artikeln, men det accepteras av alla.

 78. Johannes on September 10th, 2009 20:42:30

  En rätt gammal artikel detta men slank in här. Fan, du är grym Hampus! Så jäkla bra skirvet. :D

 79. Hampus Eckerman on September 11th, 2009 06:52:18

  Tack, Johannes! :dopey:

 80. Amer Al-bayya on December 4th, 2009 20:47:18

  stoppa Israel..Stoppa USA….Israel och USA ska stoppas och straffas och de ska betala alla ersättningar för allt vad de har gjort på jorden..

  Stoppa Israels kärnvapen och förbjudna vapen innan blir det för sent.. De tänker använda det vapen mot oss alla….

  Stoppa de nu…

 81. Frank on March 31st, 2010 09:39:55

  Asså detta är ju underbart! Man kanske skulle köpa sig en extra njure, kan ju va bra att byta ibland :D

 82. Var är Mattias Gardell? : Motbilder on June 1st, 2010 01:09:57

  [...] ambassadör i Israel som var så frispråkig när hon bad om ursäkt för att Aftonbladet hade helt rätt när de skrev om den israeliska organhandeln? Det vi inte heller. Gardell förblir försvunnen och [...]

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller: