Ship to Gaza, Rachel Corrie, Qana-massakern, Folke Bernadotte…

Posted on May 31, 2010
Filed Under Israel, gaza, ockupation, palestina | 14 Comments

På Sergels Torg står jag och ser alla de som samlats för att hedra de hjälparbetare som dödats av den israeliska militären. Som vanligt vid dessa tillfällen börjar jag gråta. Jag gråter dels av glädje över att så många människor kommit för att visa sin solidaritet, sin medmänsklighet. Men främst gråter jag över att jag återigen behöver stå på Sergels Torg efter en ny massaker som Israel begått.

För det här är inte första gången Israel dödar civila. Det är snarast en israelisk tradition från Israels sida att döda de som vågar sig på att hjälpa palestinierna. Dels handlar det förstås om att statuera exempel, att göra folk rädda för att hjälpa till en nästa gång. Men det finns också ett inslag av ett svart, oförsonligt hat för alla de som inte accepterar Israels överhöghet i området.

Vi minns Folke Bernadotte vår nuvarande kungs gudfar, som åkte ned till Israel för att mäkla fred för FN:s räkning. 1948 sköts han ihjäl i ett mord planerat av en som senare skulle bli Israels premiärminister, Yitzhak Shamir.

Vi minns Qana-massakern 1996 då Israel attackerade en FN-förläggning som skyddade civila palestinier från Israels urskillningslösa bombangrepp. 100 civila dog. 10 år senare attackerades Qana igen. Då liksom nu ljög Israel fräckt om vad som hänt. Alla lik var uppgrävda från en kyrkogård sa Israel. Hizbollah fyllde ett hus med utvecklingsstörda och sköt raketer vid det sa Israel.

Vi minns hur den modige fredsaktivisten Rachel Corrie kördes över av en israelisk bulldozer och Israel sedan försökte göra allt de kunde för att förhindra sanningen från att komma fram.

Vi minns hur Israel lät avrätta alla krigsfångar de tog i kriget mot Egypten 1956, ett krig som Israel startade för att stjäla mer mark.

Vi minns hur Israel 1967 agerade ett amerikanskt fartyg och besköt det under flera timmars tid med mer än 200 döda som följd och sedan ljög om hur anfallet hade gått till.

Vi minns Sabra-Shatila. Vi minns Deir Yassin.

 

* * *

Idag var vi 7000 människor, bara vid Sergels Torg, som demonstrerade mot Israels piratattack på internationellt vatten. Att anfallet var olagligt är samtliga folkrättsexperter ense om. Ove Bring i SvD, Mark Klamberg för Folkpartiet och Sjörättsprofessor Hugo Tiberg i GP.

Att piratieri ska straffas är alla överens om. När pirateriet tog fart i Somalia slogs en resolution fast i FN om att man hade rätt att stoppa pirateriet med bombanfall om så behövdes. Alltså bör det internationella samfundet nu massbomba den israeliska flottan. Om det nu är så att alla ska vara lika inför lagen. Att de lagar som stiftats för svarta afrikaner också ska gälla vita israeler.

Och förrutom att döda 19 hjälparbetare och skada ytterligare 70 har Israel också kidnappat flera, däribland fyra svenskar. Kidnappat dem från internationellt farvatten och spärrat in dem i israeliska celler. Straffet för att de såg Israels massaker.

Expressen skriver om de filmer vi visats från händelsen:

“Människor har flytvästar. Man hör skottlossning. Tre svartklädda kommandosoldater sveper fram och tillbaka med sina vapen.
Efter nio minuter tar sekvensen på YouTube slut.

Sedan inträdde den stora tystnaden. Hur många hade dödats? Vilka? Varför? Först vad som måste varit besinningslöst skjutande på ett skepp, med humanitär hjälp, på internationellt vatten. Sedan en lång mörkläggning. Arrogansen är hård som en örfil.”

 

 

Och det är det förstås. En örfil på hela det internationella samfundet. En arrogans som dryper från den israeliska staten då den bryter mot varje existerande internationell lag. När Nordkorea anklagades för att ha sänkt ett Sydkoreanskt skepp beslutades det direkt att sanktioner skulle sättas in mot landet om detta skulle stämma. Nu när Israel bevisligen anfallit ett skepp för att döda hjälparbetare är det självklart att sanktioner måste sättas in. EU måste bryta sitt handelsavtal. Medlemskapet i OECD ska aldrig fastställas. FN:s säkerhetsråd måste agera.

Nio EU-ledamöter besökte Israel och Gaza förra veckan. På EU:s hemsida kan vi läsa:

“– Den humanitära situationen förvärras och kräver att Israel omedelbart, helt och varaktigt häver blockaden mot Gaza, sa delegationen i ett gemensamt uttalande. Samtidigt fördömer parlamentets talman Israels militära insats mot den hjälpkonvoj med fartyg som var på väg mot Gaza.”

 

För en vecka sedan var alla på Sydsvenskan Lars Vilks då man ansåg att dennes yttrandefrihet var hotad. Idag har 19 fredsaktivister blivit av med sin yttrandefrihet. Permanent. Är vi alla ombord Ship to Gaza nu, Sydsvenskan?

 

* * *

Israels agerande är som sagt inget nytt. Nyligen skrev Per Gahrton så här i Aftonbladet:

“I februari 1988 tillbringade jag, tillsammans med bland andra Björn Afzelius, en vecka i Aten för att delta i ett liknande fredsprojekt. 130 palestinier skulle ”återvända” till Israel med stark utländsk eskort genom att åka båt till Haifa. Aten surrade av rykten om israeliska hot, men västjournalisterna avfärdade alla tankar på att israelerna skulle kunna ta till våld.

En kväll publicerade den cypriotiska tidningen Cyprus Mail en notis om att färjan Sol Phryne hade sålts till tre företrädare för al-Fatah. Dagen efter blev de mördade av en bomb som exploderade när de vred om tändningsnyckeln i sin bil. En dag senare förstördes Sol Phryne genom en explosion under vattenlinjen.”

 

Enligt Gahrton var Henning Mankells liv i fara när han åkte med Ship to Gaza. Han hade rätt. Nu sitter Mankell i israeliskt fängelse och ingen har hört från honom. Björn Afzelius skrev en sång om händelsen Gahrton beskriver. Ni hör den här under.

 

P.S. De borgerliga följer sin tradition från apartheidtiden att alltid stödja de massakrer som utförs av apartheidstater mot mörkhyade.

Bloggar: Homo Politicus Lasse Röda Berget Anna Troberg Martin Moberg Annarkia Biology and Politics Jinge Bulten i Bo Obeveklig Joakim Hörsing En gnista av hopp Dåren på gatan

Fler medier: Expressen Expressen Expressen Expressen Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , , , , ,

Comments

14 Responses to “Ship to Gaza, Rachel Corrie, Qana-massakern, Folke Bernadotte…”

 1. Framgångsrika demonstrationer mot Israels våld | Svensson on May 31st, 2010 20:21:28

  [...] Bloggat: Moberg, Sjöstedt, Röda Lund, Motbilder, Läs även andra bloggares åsikter om Demonstrationer, Protester, Ship to Gaza, Freedom Flotilla, [...]

 2. Uffe on May 31st, 2010 20:46:11

  Bra skrivet.

  Bra uppslutningen på Sergels Torg. Och en del hyfsade tal. Själv skulle jag önska någon mer radikal person som vågar säga att han är för enstatslösningen som ser att Israel är dömt att bli rasistiskt och våldsamt. En stat för alla vore det mest liberala och humana.

  Men vad kommer att hända? Som vanligt inte mycket. Trots att Israel närmast verkar tigga om att bli bojkottade. Som om de säger: “Hur mycket skit tål ni? Hur mycket skit får vi göra? Får ni aldrig nog?”

 3. Israel har bordat Ship to Gaza. « En gnista av hopp on May 31st, 2010 21:23:30

  [...] vad jag kan se. Framgångsrika demonstrationer, rapporterar Svensson. Och Motbilder.  Kalle Larsson: ”Idag är vi alla Palestinier.” Mer information på [...]

 4. Thomas on May 31st, 2010 21:44:07

  Man blir fan sjuk av att se alla jävla muslimer på sergels torg stå och skrika, och alla perverterade vänstersvenskar. Sätt hela packet på en båt till Gaza imorgon. Tala sedan om vilka Israel ska förhandla med. Hamas vill ju inte ha någon fred.

  [Den här kommentaren lät jag finnas kvar för att tydliggöra hur rasistiska israels försvarare är. IP: 130.243.175.74 -- Hampus]

 5. Kraftfull manifestation mot Israels attack. | annarkia on May 31st, 2010 21:56:07

  [...] Motbilder skriver om alla de gånger Israel dödat människor som arbetat för freden. Svensson rapporterar från demonstrationerna. Jinge har skrivit flera inlägg under dagen. Morgan skriver om satans mördar och Heksann fördömmer attacken. Röda Lund, [...]

 6. Johannes Forsblom on May 31st, 2010 22:14:07

  [Kopia av annan kommentar. -- Hampus]

 7. Jan Wiklund on May 31st, 2010 22:25:38

  … och man undrar om den israeliska regeringen är så inpyrd av groupthink att den inte vet vad den gör. Eller om den kallt räknar med att så länge palestinierna inte kan samlas om ett “ANC” eller ett “UDF” som talar i dess namn, dvs en organisation som världen utanför kan identifiera sig med, så länge kommer stödet för palestinierna att vara splittrat och svagt.

  Och så länge kan apartheidstaten fortsätta sin etniska rensnings-politik.

 8. Danne on May 31st, 2010 22:29:18

  Glöm inte denna film från anfallet…

  http://www.youtube.com/watch?v=0LulDJh4fWI

 9. Röde Condoren on May 31st, 2010 22:31:31

  Detta missade man…! Jävlars skit!

 10. Hampus Eckerman on May 31st, 2010 22:44:05

  Ja, Danne, det är den som visar hur israelerna olagligt, på internationellt vatten, försöker borda ett skepp med humanitärt bistånd. Sekvensen utspelar sig efter att soldaterna öppnat eld mot skeppet och två människor träffats och förblivit liggande (om det är skarp ammunition eller tårgas framgår inte).

  Tacka tusan för att folk är förbannade.

 11. BD on May 31st, 2010 23:25:07

  [Personangrepp borttaget. -- Hampus]

 12. BD on May 31st, 2010 23:26:34

  Jag upprepar… En maritim blockad kan, enligt internationell rätt, sträcka sig ut på internationellt vatten… Men jag antar att du inte kommer att publicera mina kommmentarer. De när ju inte ditt hat…

 13. Hampus Eckerman on May 31st, 2010 23:39:36

  BD, exakt motsatsen till vad du påstår säger Hugo Tiberg, professor i sjörätt:

  “Enligt de samtal som nådde den svenska organisationen för Ship to Gaza innan AIS-systemet stängdes av skall dock bordningen ha skett på internationellt vatten 65 kilometer utanför Gazas kust, det vill säga tre gånger längre ut än Israels territorialvatten sträcker sig.

  - Där får inte Israel heller upprätthålla en blockad, säger Tiberg. För det krävs stöd från FN, så som skedde i samband med blockaden mot Sydafrika. Något sådant stöd finns inte.”

 14. Jörgen on June 1st, 2010 06:11:42

  [Borttagen video från israeliska säkerhetstjänsten, postad från anonym proxy. -- Hampus]

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller: