Moderaternas Pol Pot-stöd

Posted on July 27, 2010
Filed Under Gunnar Hökmark, Pol Pot, Röda Khmererna, kambodja, moderaterna | 6 Comments

Under rubriken “Rättvisan har hunnit ifatt kommunismen” skriver politruken Johan Wennström i SvD om Pol Pot:

“Mellan 1975 och 1979 dog över 20 procent av den kambodjanska befolkningen i röda khmerernas och Pol Pots fasansfulla samhällsexperiment; nästan två miljoner människor. De som inte torterades till döds eller avrättades omedelbart svalt och arbetade ihjäl sig på fälten.”

 

Och det är sant. Den avskyvärda svältpolitik Pol Pot genomförde, där ris såldes till utlandet för att skaffa vapen till kriget mot Vietnam istället för att föda befolkningen och användas till nyplantering, var så hemsk átt den endast kan jämföras med den borgerligt stödda svältpolitiken mot Irak som ledde till över en 1.5 miljoner människors död. Sådan politik måste fördömas. De som främst dödades av Pol Pot var de kambodjaner som hade oturen att bo i de östra delarna av landet. De var kommunister och hyste sympatier till Vietnam, något som retade upp den djupt rasistiske Pol Pot. Kommunisterna i östra Kambodja torterades och mördades skoningslöst. Och alla har vi sett hur den rika stadsbefolkningen behandlades, de flesta som svalt ihjäl mot slutet av Pol Pots styre.

Som Wennström skriver:

“Jag känner igen blicken hos ”kamrat Duch”, föreståndaren för röda khmerernas tortyr- läger S-21, som igår dömdes till fängelse för människorättsbrott i en FN-tribunal i Phnom Penh. Jag har sett den förut, på historiska bilder från Kambodja, från Mao-Kina och från Nazityskland.”

 

Ja, kamrat Duch har mycket stora likheter med nazisternas antikommunister. Det var i S-21, ett läger jag själv besökte för ett antal år sedan som de Vietnamvänliga kommunisterna torterades som värst. Pol Pot stridigheter mot Vietnam var också det som ledde till att det kommunistiska Vietnam till slut gick in och avsatte honom.

Det finns ingen som kan ge det minsta stöd till Pol Pots politik – annat än Jan Myrdal då. Men det finns många fega människor som försöker dra politiska poänger på hans massmord. Fega personer som själva stött långt värre grymheter.

Jag tänker på Gunnar Hökmark.

* * *

Pol Pots illdåd mot sin befolkning var avskyvärda. De har lett till mellan 1 och 1.5 miljoner människors död. De flesta i svält, men också hundratals i tortyr och massakrer. Men det fanns långt värre brott som utfördes i området.

USA:s bombningar av Vietnam beräknas ha dödat mellan 2.5 och 3.5 miljoner människor. Utöver detta dödades minst 600 000 kambodjaner och 200 000 laotier. Detta brott får Pol Pots förbrytelser att blekna i jämförelse. En av de som stödde USA:s folkmord på sydostasiaterna var Gunnar Hökmark. Nu har han mage att skriva på sin blogg:

“Stora delar av den svenska vänstern gick några mördares ärenden. Inte för att de förstod vad de gjorde utan för att de inte förstod att socialistisk maktutövning leder till ett totalitärt samhälle liksom att förakt för mänskliga fri- och rättigheter aldrig kan ursäktas. Det var tusen och åter tusen kambodjaner som fick betala priset, även för omvärldens hyllningar.”

 

Hundratusentals och åter hundratusentals kambodjaner, vietnameser och laotoer var de som fick betala priset för USA:s bombkampanjer, ivrigt påhejade av Hökmark. Att Hökmark kan ha stöd av sympatisörer i partiet är ett tydligt exempel på det totala förakt för mänskliga rättigheter som finns hos moderaterna – passande kallade för “de svartas gäng”. Fördrivningarna som orsakades av USA:s bomber översteg de som senare skulle orsakas av Pol Pot. Miljoner människor flydde från landsbyggden in mot städerna.

 

Inte nog med detta. När Vietnam till slut gick in med sin armé och avsatte Pol Pot så protesterade moderaterna. De krävde att Pol Pots skulle återinsättas. Att avsätta honom var ett “brott mot folkrätten” hette det. Till skillnad från de delar av vänster som stödde Pol Pot så kom moderaternas uttalande inte innan effekterna av Pol Pots politik blivit kända, utan efter att bilderna från dödens fält spritts över världen.

USA medverkade sedan till att Pol Pots organisation fick fortsätta att representera Kambodja inom FN. På USA:s begäran skickade även FN mat till Pol Pots trupper. Som sagt, detta skedde efter att effekterna av Pol Pots politik blivit kända. Men USA agerade enligt devisen om att “våran fiendes fiende är vår vän”. Realpolitik som värst.

Moderaterna lyckades alltså att både stödja USA:s bombningar av Vietnam, Laos och Kambodja plus att de krävde att Pol Pot skulle återinsättas. Mer fel än så går inte att ha. När hinner rättivsan ifatt moderaterna?


Vattentortyr utförd av Röda Khmererna – samma typ som utförts av USA i Irak och Afghanistan

Läs också Svensson.

P.S. Siffrorna för Kambodja är mycket osäkra. Den tidigaste folkräkningen innan kriget skedde i början på 60-talet. Därefter vet vi inte hur många som dödades av USA:s bomber respektive av Pol Pots terror. Uppskattningar har gjorts, men resultaten är politiska och därför utsatta för kritik.

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , , , ,

Comments

6 Responses to “Moderaternas Pol Pot-stöd”

 1. Moderaterna stödde Pol Pot « Badlands Hyena on July 28th, 2010 00:08:57

  [...] de röda khmererna, och stöder även deras fortsatta militära operationer. USA hjälper till att skicka mat till de röda khmererna. Moderaterna protesterar mot Pol Pots avlägsnande från [...]

 2. Kerstin on July 28th, 2010 13:42:11

  Bra blogginlägg.
  Och Diems tortyr och apburarna i Vietnamn var inte heller trevliga, för att uttrycka det med ett understatement, och Diem var förstås USA:s allierade, marionetten som likt Dagens Karzai skulle värna om USA:s intressen i området.

 3. CHeng on July 28th, 2010 22:58:44

  På tal om spöken a la moderaternas klavertramp i det fall du beskriver:

  Gissa vilka som, för att sätta ett horn i sidan på Sovjet, var Khmerernas störstabenefaktor? Jo, Kina, men kulturrevolutions-maoist-faktionens Kang Sheng i spetsen. Gissa vilka partiers företrädare det var som på denna tid lovsjöng både RK och Kina, både före och efter att hemskheterna i båda länder under tidsperioden framträdde? Ja, inte var det moderaterna.

 4. Hampus Eckerman on July 28th, 2010 23:31:04

  Att tala ur skägget är svårt?

 5. Thomas on September 25th, 2010 23:08:29

  “När Vietnam till slut gick in med sin armé och avsatte Pol Pot så protesterade moderaterna. De krävde att Pol Pots skulle återinsättas. Att avsätta honom var ett “brott mot folkrätten” hette det.”

  Jag efterlyser källhänvisning. Maila gärna.

 6. Hampus Eckerman on September 26th, 2010 07:45:00

  Aftonbladet, 25/1-1979.

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller: