Flickskolor fanns under talibanerna

Posted on July 30, 2010
Filed Under Afghanistan, Krigshets, krig, propaganda, ryssland | 7 Comments

SvD passar på att ljuga rejält om Afghanistan:

“Genom det amerikanska magasinet The New Republic kunde man nyligen ta del av intressanta siffror avseende förr och nu i Afghanistan. Under talibanstyret gick ungefär 900000 afghanska barn i skolan. Ingen av dem var flicka.”

 

Vilket är en direkt lögn. I själva verket drev Svenska Afghanistankommittén flickskolor även under talibantiden. Från Sydasien, 1/96:

“Sedan i våras är stadens skolor stängda, eftersom Kabul inte ser någon anledning att betala undervisning i områden utom regeringens kontroll. Talibanerna har efterfrågat Afghanistankommitténs stöd att öppna dem igen, även flickskolorna. De har inte heller rest några hinder för de flickskolor kommittén stödjer på landsbygden. Där fortsätter undervisningen som förr under det “fundamentalistiska” Hezb Islami.
I de områden där talibanerna tog över och först stängde flickskolor reagerade en del utländska hjälporganisationer med att dra in sitt stöd. En reaktion Norska Flyktingrådets mångårige representant i Peshawar, Arne Strand, anser vara alldeles på tok:
- Det är perspektivlöst. Från början var det ju över huvud taget trögt att få gehör för behovet av flickskolor men med tiden mognade ett slags självinsikt. Och nu går fler flickor än på sjuttiotalet i skola!

 

Vidare:

Vidare finns ett 70-tal flickskolor som huvudsakligen anlades under talibantiden, där flickor tidigare inte hade haft någon tillgång till utbildning eller där motståndet mot integrerad undervisning var särskilt stort.”

 

Dess ordförande Torbjörn Pettersson för DN:

“Vi har inget skydd av militären och har aldrig haft. Om de håller sig borta från oss så kan vi bättre göra vårt jobb. Vi har fyra hundra skolor i hela Afghanistan, ingen av dessa har bränts. Vi hade också skolor under talibantiden på 90-talet, även flickskolor.”

 

Och till Svenska Freds säger han om talibantiden:

“Det var inget enkelt arbete, men kommittén lyckades till och med öka antalet flickskolor.”

 

Men att skriva om historien har alltid varit en del av krigspropagandan.

* * *
 

Tom Engelhardt har en mycket intressant artikelAntiwar.

Han börjar med att konstatera att det inte gått så bra med att utbilda någon “afghansk armé” för att ta över från de amerikanska trupperna:

 

Och nu ska ytterligare 14.2 miljarder dollar skänkas till den armé som inte gör någonting.

Intressant nog så har talibanerna inte alls behövt någon träning för miljard belopp för att kunna slå tillbaka. Där började man strida från dag ett till skillnad från den armé som nu utbildas som efter nio års träning fortfarande inte är kapabel att göra något. Detta i ett land där som legat i krig i årtionden, där vapen finns överallt, tillsammans med stridserfarenhet.

Extra spännande blir det, som Engelhardt konstaterar, att ryssarna inte alls hade samma problem på sin tid. De hade tvärtom ett flygvapen på 500 strids- och bombflygplan, allt med utbildade piloter. Intressant nog är det fortfarande bara piloter utbildade i ryska helikoptrar som finns kvar vilket tvingat USA att lägga ned 648 miljoner dollar på sådana. Dessa helikoptrar byggdes en gång speciellt för krigföring i Afghanistan.

Så varför så stor utlägg till en armé som inte fungerar? Två stycken. Det ena är att man faktiskt inte vill utrusta en armé man faktiskt inte litar på. Vapnen skulle lika gärna kunna användas mot amerikanska trupper. Det andra är att pengarna helt enkelt är beskyddarpengar. Det är att avlöna folk som annars kanske skulle allierat sig med talibanerna eller helt en fråga om beskyddarpengar som går direkt till talibanerna.

En sak är säker. En självständig afghansk armé är något vi aldrig lär se. Det är inget som ligger i planen. Det handlar om att hålla regeringen beroende av amerikansk trupp för sin överlevnad.

P.S. Läs också Klas Sandbergs fantastiska text om regeringens krig mot SIDA.


Mikael Wiehe – Ni som tjänar på krig

Medier: HD AB HD SvD AB AB SvD SvD SvD Expressen Expressen DN

Bloggar: Jinge

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , , , , , ,

Comments

7 Responses to “Flickskolor fanns under talibanerna”

 1. Ingemar Gråsjö on July 31st, 2010 00:55:10

  Pja, SvD är sannolikt onyanserade.

  Dock:
  SAK låter under länken
  http://www.sak.se/bistand/utbildning/index.html
  meddela följande:
  “Enligt en obekräftad uppgift från utbildningsministeriet går idag 6,2 miljoner barn i skolan i Afghanistan, varav 36% är flickor. Under talibantiden beräknades mindre än en miljon barn gå i skola och andelen flickor var mycket liten.”

  Vi kanske skall skippa en diskussion om dealjer i diverse förmodade orsaker och olika parters roller då en sådan diskussion tenderar att bli ändlös.

  Jag tycker ändå att det är tänkvärt att SAK så explicit betonar att talibanstyret hängde samman med en betydligt sämre situation.

 2. Jinge.se » Sanningen om Afghanistan? on July 31st, 2010 08:14:12

  [...] Pressfrihet, Sverige, Svenska krigsbrott, FN, USA, EU, Politik t dn123 svd12 ab123 ex1 hampus pamflett skp k&å Etiketter:Afghanistan, EU, FN, Mediekritik, Politik, Pressfrihet, [...]

 3. Hampus Eckerman on July 31st, 2010 08:33:04

  Ingemar, med tanke på att man nu ger enorma mängder mer pengar till Afghanistan är det inte underligt. Det är positivt.

  Men de pengarna hade man kunnat lägga på flickskolor utan militär insats. Vilket är vad citaten ovan visar med tydlighet.

 4. Ingemar Gråsjö on July 31st, 2010 15:02:43

  OK, då frågar jag dig rakt ut:
  Tror du att styret är helt betydelselöst för utvecklingen och att storleken på biståndet är en jämförelsevis mer dominerande faktor?

 5. Hampus Eckerman on July 31st, 2010 16:48:08

  Nej, styret är självklart inte betydelselöst. Däremot är det inte särskilt stor skillnad på dagens krigsherrar och på talibanerna. Vad som behövs är främst en samlingsregering och att krigandet upphör. Först då kan fredsbevarande styrkor spela en roll och biståndet i praktiken göra nytta.

 6. Ingemar Gråsjö on August 2nd, 2010 00:05:58

  Jag har nog för lite på-plats-info för att själv göra en värdering av läget i Afghanistan nu jmf. m. tiden föte 2001. Därför lägger jag stor tonvikt vid källor jag bedömer trovärdiga, såsom SAK. Att de explicit skriver ” . . . jämfört med talibantiden . . . ” tolkar jag som betydelsefulla skillnader mellan dåtida och nutida styren. Sannolikt är det som vanligt rätt komplicerat att bena ut orsakssambanden, men du verkar säker på att det inte är någon skillnad. Gott så. Jag tror vi kan runda av denna diskussion med att vara överens om att SvD argumenterar ohederligt när de rundar av det ringa antal flickor som gick i skola före 2001 till noll. Vidare kan vi nog vara överens om att betydligt fler barn och avsevärt större andel flickor går i skola idag, och att det är fantastiskt positivt i sig oavsett orsak.

 7. Hampus Eckerman on August 2nd, 2010 01:14:13

  Naturligtvis blir det en betydelsefull skillnad om man 100-dubblar investeringarna. Det vore fånigt att säga något annat. Men dessa investeringar kunde ha gjorts även under förra styret.

  När det gäller kvinnopolitiken har den nuvarande regeringen infört en lag som gjort det tillåtet, ja t.o.m en plikt med våldtäkt. Och kräver att kvinnor ber männen om tillstånd för att få gå ut. Det tyder inte direkt på en bättre kvinnosyn.

  ‘Värre än taliberna’ lyder Guardians rubrik:

  http://www.guardian.co.uk/world/2009/mar/31/hamid-karzai-afghanistan-law

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller: