Mord = äktenskapsbrott?

Posted on August 21, 2010
Filed Under Iran, homofobi | 11 Comments

Aftonbladet för en kampanj för Sakine Ashitani som hotas med dödsstraff i Iran:

“Hon heter Sakine Mohammadi Ashtiani och är 43 år. Hon är dömd till att stenas till döds – för en påstådd kärleksaffär med en man.”

 

Nej, det är hon inte. Hon är dömd för det påstådda brottet medhjälp till mord på sin make. På andra ställen erkänner Aftonbladet detta, men lyckas ljuga till det ändå:

“En åtalspunkt gällde misstanken att hon varit inblandad i mordet på sin man. Den andra gällde ”otillåten relation” med mördaren, och dennes bror. De hade träffats utan anledning, vilket är straffbart för män och kvinnor som inte är makar, syskon eller föräldrar.

Hon dömdes till 99 piskrapp och tio års fängelse för att ha ”stört samhällsordnin­gen”.

Senare tog domstol upp fallet på nytt och åtalade för ”zena”, äktenskapsbrott. Sakineh dömdes att dö genom stening.”

 

Vilket också är falskt. Det är inte för äktenskapsbrottet hon dömdes för stening. Som Los Angeles Times mer ärligt skriver:

“Men på söndagen berättade Malek Ejdar Sharifi, chef för Östra Azerbaijan provinsens rättsväsende, för den officiella islamiska republikens nyhetsbyrå (på persiska): “Sakineh Mohammadi Ashtiani har inte blivit dömd endast för olagligt sex”, sa han. “Hon har funnits skyldig till flera andra grova brott. Hon dömdes till dödsstraff [år 2006] i domstolen i Tabriz, centret för provinsen, för att ha utfört mord, dråp och äktenskapsbrott.”"

 

Det är fullt möjligt att hennes erkännande till detta brott har torterats fram. Men det är mord hon är dömd till döden för, inte äktenskapsbrott. Det kan också vara relevant att komma ihåg att Iran i praktiken har upphört med stening som straff. Det är hängning som Ashitani riskerar.

Fallet Ashitani gör tyvärr att de viktiga frågorna döljs. Det relevanta är inte att Ashitani riskerar stening eller hängning. Det relevanta är att Iran har dödsstraff. Ett straff där oskyldig kan dömas och aldrig, aldrig kan få upprättelse. Endast Kina avrättar fler personer än Iran (lagligt vill säga, många andra länder löser det genom dödspatruller som opererar utanför lag). Ännu värre: Iran tillåter avrättningar av minderåriga. Två tredjedelar av sådana avrättningar sker i Iran. Det är dödsstraffet vi är emot, oavsett vem som döms, oavsett vad de döms för.

Det är det första. Det andra problemet är att äktenskapsbrott faktiskt är något man döms för. Detta i ett land där det kan vara omöjligt att skilja sig. Det här handlar om kvinnors grundläggande rätt att inte tas som slavar i äktenskapet utan att kunna ta sig ur, oavsett hur mannen behandlar dem. Kvinnor som är fast i äktenskap hos de som misshandlar dem, missköter dem, utnyttjar dem.

Än värre, folk döms för sin sexuella läggning. Just nu står Iran för att avrätta en 18-åring för sodomi. Här finns det inga mord inblandade i saken. Bara en person som döms för att domaren, utan bevis, menat att han gillar män istället för kvinnor. Att mördas enbart för vem man tycker om. För vem man älskar.

Om någon ska kampanjas för så är det denna 18-åring. Men kanske är det bättre PR att kampanja för kvinnors rätt än för homosexuellas.

Bloggar: Svensson och Jinge om Wikileaks

Share and Enjoy:
 • Print
 • Twitter
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • Digg
 • RSS

Tags: , ,

Comments

11 Responses to “Mord = äktenskapsbrott?”

 1. Röde Condoren on August 21st, 2010 15:29:08

  Det där sista var intressant. Såsom jag har förstått det så finns det inget brott som heter “sodomi” i Iran utan man avrättar homosexuella genom att påstå att de begått sexuella övergrepp eller varit återfallsförbrytare. Så var t.ex. fallet med de två homosexuella killarna Ayaz Marhoni och Mahmoud Asgari.

  Men precis som du säger, så handlar det i första hand om att Iran är en stat som tillämpar dödsstraff i stor utsträckning.

 2. Mikael on August 22nd, 2010 21:18:36

  Jo men det är ju Iran så varför skulle västmedier bry sig om att kolla fakta i rapporteringen när det går så mycket enklare att copy/paste’a från Fox News. :opera:

 3. Jinge.se » Åkesson och Sakineh Ashtiani on August 23rd, 2010 06:33:40

  [...] han tog fram en bild på en irakisk kvinna som sägs ska stenas för otrohet. Hampus på bloggen Motbilder visar att det egentligen handlar om att hon, Sakine Mohammadi Ashtiani, är dömd för medhjälp [...]

 4. lasse on August 23rd, 2010 09:07:32

  Enligt en artikel i BBC 12 augusti så dömdes hon i maj 2006 till 99 piskrapp för “illicit relationship” efter hennes make dött. Sen i september under rättegången när makens kusin som stod anklagad för mordet togs hennes fall upp igen och hon anklagades för äktenskapsbrott som skulle ha skett innan maken dog.

  Underlig historia, enligt Sakineh ska makens kusin ha sagt han ville döda hennes make men hon trodde det var det var ett skämt. Så en dag kom kusinen och hade med sig elkablar och handskar. Han dödade maken med elektricitet, men innan dess hade han sagt till Sakineh att skicka barnen till mor/far-moderns hus.

  Det låter lite besynnerligt men det kanske är någon språkförbistring och/eller flera översättningar som gör att det låter lite konstigt.

  Jag har för mig att stening är kopplat till äktenskapsbrott och sodomi i Sharia, det är inte straffet för mord. Det är förstås möjligt att det är någon sorts gräsliga mordiska familjekomplott men nog ger det intrycket att man i detta fall och en del andra tidigare i Iran att man slänger in mordet i efterhand när fallen uppmärksammas. Det finns ett motstånd mot stening i Iran som infördes 1983, mer moderna delar av Iran vill inte bli förknippade med sådana medeltida straff.

  BBC:
  Sakineh Mohammadi Ashtiani
  * Held on death row in Tabriz, East Azerbaijan since 2006
  * May 2006: 99 lashes for “illicit relationship” with two men following the death of her husband
  * September 2006: Case re-opened during trial of a man accused of murdering her husband; convicted of “adultery while being married”; sentenced to death by stoning despite retracting a confession
  * 8 July 2010: Iran suspends stoning sentence, says case will be reviewed
  * 11 July: East Azerbaijan judiciary says she was also convicted for conspiracy to murder husband
  * 24 July: One of her lawyers flees Iran
  * 7 August: Guardian publishes her statement that she was never convicted on murder charge

 5. Hampus Eckerman on August 23rd, 2010 09:14:42

  Det är möjligt att mordet slängts in i efterhand. Det är därför vi ska vara emot dödsstraff, exempel från USA har visat att många oskyldiga dödats och det finns ingen orsak att tro att Iran skulle vara bättre. Snarare tvärtom.

 6. lasse on August 23rd, 2010 09:43:10

  He had brought electric devices, wire and gloves. He then killed my husband by electrocuting him. He asked me before to send my children to their grandmother’s house.

  Om nu det som påstås vara hennes historia är riktig låter det underligt. Det är ett minst sagt konstigt sätt att ha ihjäl någon på, i vilket tillstånd befann sig den där maken? Handikappad och rullstolsbunden? Det torde inte vara helt lätt att elektrifiera en frisk man. Komma med kablar, handskar och plugga in grejerna, maken borde ana oråd och kunna fly eller försvara sig. Var det fråga om ett barnäktenskap där kvinnan som ung blivit bortgift med någon äldre man som nu blivit så gammal och skröplig att det gick “lätt” att elektrifiera honom. Det skulle kanske även kunna förklara hennes eventuella utomäktenskapliga affärer. Hon är 43 år hur gamla var barnen? Vi får alldeles för lite fakta i de här fallen.

 7. Galaxa on August 26th, 2010 10:40:23

  “Om någon ska kampanjas för så är det denna 18-åring. Men kanske är det bättre PR att kampanja för kvinnors rätt än för homosexuellas.” Är det verkligen någon som valt bort att kampanja för denna 18-åring för att i stället kampanja för Sakineh? Om inte – så är det ju absurt att ställa det ena mot det andra. Min erfarenhet är att du finner många som kämpar för homosexuellas rättigheter bland dem som kämpar för kvinnor rätt.

 8. Hampus Eckerman on August 26th, 2010 10:47:57

  Galaxa, vad jag menar är att man ska kampanja mot dödsstraff i varje situation. Men det är en separat fråga gentemot att kampanja för att en person som blivit fälld för medhjälp till mord ska betraktas som oskyldig.

  18-åringen i detta fall har vad jag vet inte åtalats för något som jag kan se som brott. Ändå kan jag inte se att Aftonbladet kampanjar för honom. Eller för all del för de i samma situation i Saudiarabien.

 9. Iranier on September 17th, 2010 10:15:05

  Hampus tack för denna artikel, tydligen vet du mycket mer om Iran än många iranier som bor utanför Iran
  Nu kommer det verka som jag försvarar Iran’s regering men så är inte fallet, jag vill bara upplysa folk om en del saker
  Först och främst ska man kämpa för att det finns döds straff överhuvudtaget.
  Men det är ju lite patetisk att tro att hon har blivit dödsdömd eftersom hon träffade sin makes bror utan anledning, vad får dessa all fakta ifrån? Jag är en supporter av Musavi men fakta är att ahmadinejad har ändrat på lagen att polisen får inte under inga omständigheter stoppa par, dessa folk som skriver sån smörja borde åka till iran och se hur religiösa par håller varandra i handen och se hur religiösa tjejer och killar träffar varandra som vänner.
  Min kusin i iran är en basiji och han bad mig hänga med på en av deras möten i somras när jag var där och då var det både unga tjejer och unga killar där och de diskuterade om hur de skulle samla in pengar för att hjälpa ett område som hade det dåligt och efter detta satt de och skämtade och hade skoj.
  Tror svensk media att endast 10 personer åker fast gällande äktenskapsbrott per 10 år? då måste jag säga att iranska folket är änglar för det bor 75 miljoner människor där.
  Shahrudi som är irans högsta chef för domväsendet har sagt flertals gånger att ska man dömas för äktenskaps brott krävs islamisk bevis och tillägg är att enligt islam kan man göra tubeh efter att man har dömts tubeh betyder ånger då kommer gud bestämma ditt straff efter att man har dött.
  Hampus jag måste informera dig om en sak. Kvinnor i iran kan skilja sig på vissa vilkor, om mannen inte kan försörja henne, om han misshandlar henne, om han inte uppför sig som en man (typ dricker, knarkar..) och om mannen vill skilja sig så måste han betala hennes hemgift. om jag ska skilja mig från min iranska fru så är hennes hemgift(mehrie) runt 800 000 kr plus att hon har rätt till det kapital som jag har tjänat efter att vi har gift oss men jag har inte rätt till de pengar som hon har sparat elelr jobbat, hennes pengar är hennes. När en kvinna vill skiljas i iran så är det första mannen kräver att hon ska säga upp sin hemgift, och om en kvinna vill skiljas hotar hon med att hon vill ha sin hemgift om han inte skiljer sig.
  DN hade intervjuat några homosexuella i iran om vad som händer om man kommer på deras hemma fester.
  Media vill framställa iran som en taliban regim, det finns en del folk som i regimen som är värre än talibaner men landet i helhet är inte sån.

 10. Janne A on October 26th, 2010 10:39:38

  “Det är mord hon är dömd till döden för, inte äktenskapsbrott”

  Jaså?

  The International Committee against Stoning has provided the actual court verdict sentencing Sakineh Mohammadi Ashtiani to death by stoning. In the Judgement (ref no. 38 – 85/6/19, dated 10 September 2006, Case reference number: 94 – 84/6 Province Criminal [Court], Reference number of the Head Penal Office: 237 – 84/11/18) the plaintiff is listed as the ‘Honourable Prosecutor of the General and Revolutionary Court of Tabriz’, the accused is listed as ‘Mrs Sakineh Mohammadi Ashtiani, daughter of Asqar, of Tabriz address (Tabriz Prison)’ and the charge is listed as ‘Adultery [Zena-ye Mohseneh’]. Court documents can be found here: http://stopstonningnow.com/wpress/4059.

 11. Hampus Eckerman on October 26th, 2010 11:30:17

  Janne, jag tar inte en sida som inte ens kan stava rätt i sin adress särskilt seriöst. Att Ashtiani inte hotas av stening utan av hängning gör sidans namn än mer korkat. Särskilt inte som deras engelska översättning har stora klipp i sig. Hänvisar igen till källan som nämns i min text:

  http://latimesblogs.latimes.com/babylonbeyond/2010/07/iran-stoning-sakineh-ashtiani.html

Leave a Reply
:D :-) :( :o 8O :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :| :mrgreen: :ashamed: :bawling: :begging: :biting: :brokenheart: :censored: :cheerful: :cutie: :dollarsign: :dopey: :faint: :fight: :gasp: :gnasher: :guilty: :headbanger: :heart: :hot: :jack: :jaded: :roger: :liar: :lovestruck: :misspeak: :muted: :no: :party: :proposetoast: :rasp: :rose: :scared: :sing: :skull: :sorry: :sour: :stop: :bomb: :weepy: :whistle: :wolf: :yes: :yuck: :zip: :zombie: :zzz: :animal: :blush: :darkside: :drool: :opera: :salute: :rofl: :spiderman: :hyper: :fryingpan: :propeller:
generic viagra